Gör balkongen till en prunkande oas

”Hur liten balkong du än har kan du få en egen trädgård”

Foto: Mats Fogeman
En vacker balkong påverkar alla sinnen och gör dig på gott humör.
NYHETER

Blommande, grönskande, hängande, klängande, doftande och smakfull. Alla med balkong kan få en egen liten trädgård. Söndag hjälper dig att lyckas.

Balkongen är Sveriges vanligaste uterum. Ofta är den en bit cement med några stolar på. Betydligt trevligare blir det om du förvandlar den till en egen liten trädgård.

– Hur liten balkong du än har kan du få en egen trädgård, säger Chatarina Sayah, journalist som skrivit boken ”På balkongen” (Ica Bokförlag) tillsammans med trädgårdsmästaren BrittMarie Georgsson.

– På en meter balkong ryms amplar med pelargoner, vägghängda krukor med örter, lådor fyllda med blommor och bär samt ett grönsaksland med sallad, gurka och tomater.

– En vacker balkong påverkar alla fem sinnena och får dig att må bättre: Den är en fröjd för ögat, doftar sött och smakar solmogna tomater. Du får lyssna till prasslande löv, och känna avslappningen när du påtar i jorden.

– Förra året hade jag rabarber i en kruka och kunde koka kräm fyra gånger. Det var sommarlycka, berättar Chatarina Sayah.

Vad kan jag odla på balkongen?

– I princip allt du kan odla i en trädgård.

– Men tänk på att du är plantornas enda källa till näring. Jorden i en kruka förlorar vatten och näring fortare än i trädgården. I början av tillväxtperioden bör du gödsla och vattna varje dag. Och du kan inte åka på semester tre veckor och tro att plantorna överlever utan vatten.

Måste man köpa nya växter varje år?

– Nej, det mesta går att övervintra (ex blåbär, rabarber, perenner och äppelträd). Ställ krukorna på frigolit och bädda in dem ordentligt i tidningspapper eller gamla mattor.

Ditt bästa tips till en nybörjare?

– Ta inte på dig för mycket. Det är inte ovanligt att folk köper hem massor med plantor som de sedan inte har tid att sköta om. Och vissna växter gör ingen glad. Då är det bättre att börja med en stor, välfylld kruka.

Så lyckas du!

Det här kan du odla

6 blommor att börja med

Linda Newnham