”Så skapar jag min egen drömträdgård”

Följ med till Kerstin Larssons paradis - på en vanlig villatomt

1 av 5 | Foto: magnus torle
Josephine, snart sju år, älskar att springa efter fjärilar i grönskan.
NYHETER

En trekantig tomt med buxbom, gräsmatta och en parkeringsplats.

Så såg trädgården ut när Kerstin Larsson och hennes man bestämde sig för att köpa det lilla vita huset i östra Malmö.

-Trädgården var tråkig och jag gick omkring och funderade ett tag innan jag kände att det nog kunde bli något i alla fall, säger Kerstin.

Tre år och åtskilliga arbetstimmar senare är förvandlingen total. Från tidig vår till sen höst blommar lökar, perenner, buskar och träd och kökslandet förser familjen med både grönsaker och bär långt in i oktober.

- För mig är det väldigt viktigt att odla det ätbara. Majs går bra här i Skåne och förra säsongen satte jag sparris. Det är ett försöksprojekt efter konstens alla regler och redan i år ska jag kunna skörda lite, säger Kerstin.

Kökslandet är det som hon är mest nöjd med. Allt odlas i praktiska lådor med plattsatta gångar emellan - helt underhållsfritt.

Tänker i färger

Trädgården är 800 kvadratmeter. Förutom kökslandet och en örtagård finns här rabatter med olika färgteman. Bland annat en vit och en i svartare nyanser.

- Att tänka i färg gör det lättare att handla nya växter, eftersom man vet var man ska sätta dem.

Förbättrar sandjorden

En uppvuxen trädgård snabbt är en dröm för många och Kerstin är själv förvånad över hur bra det växer i den sandiga jorden.

Trots att arbetet med att skapa en trädgårdsdröm bara har börjat, är här redan grönt och frodigt om sommaren. Förklaringen ligger bland annat i att Kerstin satsat på sorter som växer snabbt och att hon hela tiden förbättrar sandjorden.

- Jag blandar upp den med en jättefin kompostjord. Sedan gödslar och vattnar jag förstås ordentligt, säger Kerstin.

...och här är hennes bästa odlartips

Foto: magnus torle

Anna Kult

ARTIKELN HANDLAR OM