Nya tomten 1

Så får du grönt i expressfart

NYHETER
Foto: bildhuset, bengt olof ohlsson
Fräsch start. Din trädgård ska ge glädje under många år så ta chansen att planera den från grunden.

Huset är färdigbyggt. Äntligen, äntligen har ni kunnat flytta in. Och nu återstår bara... trädgården. En enorm lerig, nerkörd plätt utanför huset.

Grundrådet i det läget är att göra klart en del i taget. Bäst är det att börja med uteplatsen eller med entrén, där man vistas mest.

-Vid entrén är det fint att välja ett vackert träd som drar ögonen till sig året runt, som glanskörsbär vars stam är så underbart kopparglänsande att man bara vill gå fram och känna på den. Dessutom ger trädkronan vacker sirlig skugga, säger Victoria Skoglund.

Annars gäller det att skissa upp hur man tänker sig trädgården. Varje trädgård måste ha en röd tråd.

-Sitt i lugn och ro, bläddra i tidningar och böcker. Och låt dig inspireras.

Och känn ingen brådska. Du kan precis lika gärna plantera på hösten. Då är dessutom trycket på plantskolorna mindre. Så låt skissandet ta den tid det tar.

Annat att tänka på:

I en ny trädgård blir allt lätt rätlinjigt. Varför inte bara göra en liten sväng på gången upp mot huset? Plantera något vackert i svängen som drar blickarna till sig.

Tänk som när du inreder ett rum. Väggar, tak och golv ska harmoniera. Genom att tänka så börjar du dessutom automatiskt med ramen, och väntar med pyntet till sist. (Träden är taket, väggarna är häckarna och golvet blir gräsmattan eller stenläggningen.)

Så får du grönt snabbt

Krasse.

3 bra häckar

Från plantor till kantsten – så gör du en rabatt