Drömmen är ett växthus

Högst på männens önskelista - kvinnor vill ha ny gräsmatta

NYHETER

Nu kan landets villaägare så smått börja påta i jorden efter vinterns törnrosasömn.

De flesta gör det med glatt hjärta och längtar efter att få stoppa ner nya skönheter i rabatten.

Färre är roade av ogräsjakten, som särskilt ogillas av männen.

Åtminstone om man ska ta fasta på resultatet av tidningen Vi i Villas internetundersökning bland de 5000 husägare i tidningens villapanel, som redogjort för sina tankar om trädgården och trädgårdsarbete.

Förra året drömde kvinnliga tomtägare mest om en trädgårdsmästare för att få ordning på gräs och rabatter. Männen ville ha en pool.

I år toppar ett växthus männens önskelista, medan kvinnorna tycker att det är dags att byta gräsmatta.

Mycket pengar

Studsmattorna som för något år sedan dök upp som maskrosor på var och varannan villaträdgård tycks ha förlorat dragningskraften. Bara 2 procent har på frågan om vad de helst vill ha i trädgården valt ett hoppredskap.

Enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) köper svenskarna blommor och trädgårdsprylar för åtta miljarder kronor om året.

Det gör vi tydligen gärna. Att plantera tycker 74 procent är roligt. Att så här på vårkanten klippa buskar och häckar har vi åtminstone enligt undersökningen fördragsamhet med. 30 procent tycker att det är roligt medan 48 procent tycker att jobbet varken är roligt eller tråkigt.

Tomtelöst bäst

Direkt tråkigt är det däremot att rensa rabatter. Över 60 procent av männen gillar inte att plocka kvickrot och annat ur rabatterna. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 37 procent. Inte är det mycket roligare att kratta löv, men så här i vårtider är det inget att fundera över, det är långt till höst.

Däremot brukar våren innebära stolta planer på att piffa till trädgården. Men ställ för allt i världen inte ut en trädgårdstomte! Populärt möjligen i Tyskland. Men mer än hälften av tidningens tillfrågade läsare anser att en tomte i gräsmattan är ett tecken på dålig smak.

Anders Lignell/TT