Så fick vi vår drömpool

Foto: Kalle Assbring
Svävar på marken. Micke står vid poolen som är byggd som en terrass.
NYHETER

Det är flera mil till havet - men nära till swimmingpoolen.

Aftonbladet hälsade på hos familjen som byggde sin egen drömpool.

Norr om Stockholm, några mil från storstadsbullret har Karin och Micke skapat sitt eget paradis. De har byggt sin drömpool i trädgården. Med utsikt över hästhagen kan de ligga och sola på trädäcket och ta ett dopp i poolen.

Poolen är avlång och eftersom tomten är terrassformad ser det ut som den svävar på marken.

- Jag har alltid bott vid vattnet tidigare och när vi flyttade hit så tyckte vi att en pool skulle vara en bra lösning eftersom vi bor ganska långt från havet, berättar Karin.

I stället för att lägga pengarna på en utlandsresa med hela familjen tog Karin och Micke beslutet att bygga en swimmingpool i trädgården.

Nu finns semesterkänslan där hela sommaren - om vädret tillåter.

- Vi frågade barnen om de ville åka på en solsemester eller om de ville ha en pool istället. De valde en pool. Och då blev det så. Det kanske de ångrar nu, för det är de som får sköta om den, och det är rätt mycket jobb, säger Karin och skrattar.

Värms upp av solen

Swimmingpoolen är 7,6 x 3,4 meter stor och 132 cm djup.

Det är en så kallad kallpool så familjen får förlita sig på att vädergudarna är på bra humör. Men vattnet värms snabbt upp på våren eftersom poolen ligger ovan mark och solen värmer hela långsidan.

Riktigt varma dagar kan poolen nå en temperatur på 30 grader.

- Vi har inte haft råd att installera någon solvärme ännu. Det får bli nästa projekt. Då förlänger man badsäsongen rejält. Nu hoppar man inte gärna i om det inte är riktigt varmt ute, berättar Karin.

- Det bästa med poolen är att den ligger så skyddat från insyn så man kan bada och plaska runt bäst man vill utan att man stör

någon annan. När sensommarvärmen kommer kan man sitta här långt in på natten och ha poolparty, berättar Karin.

När Hem & Trädgård hälsar på är det familjens barn Johan, Martin och deras kompis Johan som har tagit över swimmingpoolen totalt.

Markarbetet tog tid

Bygger sin egen swimmingpool är inte något man gör över en natt.

- Det har nästan tagit ett år och vi är fortfarande inte klara med allt. Markarbetet var nog det som tog mest tid. Det var en hel del sten som skulle bort i slänten och att få marken helt jämn tar sin lilla tid. Reningssystemet var nog det som tagit mest tid. Man får ta en bit i taget. Trallorna ska oljas och det är rätt mycket underhåll, berättar Micke.

-Det jobbigaste är nog att hålla poolen fräsch. Det bildas snabbt alger i vattnet och man får hela tiden sila undan löv som singlar ner i vattnet. Bortsett från allt jobb är det värt allt det där att kunna ta sig ett dopp när man känner för det, säger Karin.

Poolsugen? Tänk på det här

Fakta om familjens pool

Så här fixar du din egen pool - Karin och Micke tipsar

Agneta Elmegård