Fixa trendstaketet – utan att bli desperat

1 av 7 | Foto: BUENA VISTA
"Desperate housewives" har satt staketet i fokus igen. Staket utstrålar hemtrevnad och trygghet, tänk bara på att välja staket som passar till huset.
NYHETER

De kanske är desperata, men en sak har de full kontroll över - sina vita staket.

Tv-serien "Desperate housewives" har gjort det klassiska staketet till en ny trend.

Harmoniskt, romantiskt, oskyldigt och tryggt. Så känns det förmodligen när du ser de vita staketen längs Wisteria Lane. Där bor de desperata hemmafruarna, som ger ett helt annat intryck än sina staket.

Och efter att tv -serien gjort dundersuccé har de vita staketen blivit senaste trenden igen.

-Det vita staketet är sobert och passar till nästan alla hus. Vitt går alltid bra, säger Ingald Andersson, inredningsarkitekt och författare till boken "Staket, grindar, plank och portar".

En klassiker

Det vita staketet har anor från det förra sekelskiftet, men känns som en säker klassiker.

-Det är bättre att sätta upp klassiska staket med inspiration från förr än att banka upp intetsägande modeller, råder Ingald Andersson.

Lyxhustrun Gabrielle Solis som har en affär med den unga trädgårdsmästaren har nöjt sig med två rejäla grindstolpar med vita runda toppar och har vita räcken på balkonger och verandor i huset.

-Grindstolpar kan med fördel vara överdimensionerade. Det ger ett tryggare och betydligt kraftfullare intryck, säger Ingald Andersson.

Vita detaljer

Det kan vara skälet till att även den perfektionistiska pedanten Bree van de Kamp också har två bastanta grindstolpar av tegel. Men precis som hos alla grannar på Wisteria Lane går vita detaljer igen i dörrar, fönsterkarmar och räcken.

Den ensamstående kärlekssökande Susan Mayer har ett enklare vitt staket som påminner om en inhägnad hage, medan den slutkörda mamman Lynette Scavo har ett alldeles vanligt spjälstaket med ett avstånd mellan spjälorna som hennes vilda pojkar inte kan klämma sig emellan.

Alla staket och detaljer på husen har en sak gemensamt - de utstrålar hemtrevnad, lätthet, harmoni och trygghet. Vad som sedan händer innanför husets väggar är en helt annan sak, så är det i alla fall på Wisteria Lane.

Några av årets modeller

Att tänka på när du ska sätta upp staket

Suzanne Kordon

ARTIKELN HANDLAR OM