”Jag kan inte leva utan mitt växthus”

1 av 2 | Foto: Kalle Assbring
Marie Nylander pysslar om sina pelargoner året runt. ”Det höjer livskvalitén att få hålla på med växter”, säger hon.
NYHETER

Blommor tidigt på våren till långt in på hösten.

Tack vare växthuset har Marie och Bosse förlängt odlingssäsongen.

Hem&Trädgård

har hälsat på i trädgården som andas

liv året om.

Text: Agneta Elmegård

Foto: Kalle Assbring

Några mil norr om Stockholm har Marie Nylander och Bosse Grönborg anlagt sin drömträdgård. De har skapat en levande trädgård med många prång och rum för olika sinnesstämningar.

Marie och Bosse har extra glädje av trädgården tack vare ett 13 kvadratmeter stort växthus som förser trädgården med nyfikna blomsterplantor på våren och förlänger sommarkänslan på hösten.

- Vi var på en trädgårdsmässa och fick en aha-upplevelse när vi såg växthuset. Vi tänkte direkt att "det är så här vi vill ha det", berättar Marie som tillbringar all ledig tid i växthuset och trädgården.

Flyttar ut i mars

När Hem & Trädgård hälsar på är växthuset fyllt med plantor av fuchsia, änglatrumpeter, begonior och kryddväxter.

-Växthuset är en av våra bästa investeringar. Jag skulle inte kunna leva utan mitt växthus, säger Marie och skrattar. Bosse nickar instämmande.

-Jag är så ivrig att jag börjar så frön redan i februari, berättar Marie entusiastiskt. Vi flyttar i princip ut till växthuset i mars och vi har bord och stolar här inne till långt in i november.

-På vinterhalvåret har vi en fläkt stående här för att växterna ska klara frosten. Vi har också haft många trevliga middagar i växthuset, berättar Marie.

Planerad med teman

Trädgården är nogsamt planerad med olika teman som ökenväxter, stenpartier och en lummig berså med Mellanösterninspirerade trädgårdsmöber.

-Vi är glada amatörer, men vi vet ganska bestämt hur vi vill ha det. Som tur är har vi samma idéer om vad vi gillar. Nästan alla växter vi har i trädgården har vi drivit upp i växthuset, bytt till oss av bekanta eller fått, berättar Bosse.

Hela trädgården andas av liv och i en del av trädgården har Marie sin köksträdgård full med örter som lavendel, isop och krusmynta. Fjärilar, bin och andra insekter kryssar mellan bolltistlarna och pionerna.

I hjärtat av trädgården har Marie och Bosse anlagt en vattentrappa där karpar och guldfiskar samsas med mängder av grodyngel på försommaren. En sär- skild del av trädgården är fylld med naturliga stenar. En av parets stora passioner är nämligen natursten.

- Jag plockar de små och Bosse de stora stenarna. Vi kommer alltid hem med stenar, vart vi än åker, säger Marie och skrattar.

”Låt den vilda naturen bli en del av din trädgård”

Maries och Bosses bästa trädgårdstips:

Agneta Elmegård