Så skapar du trädgårdens härligaste rum

Foto: Ingald Andersson
NYHETER

Plötsligt vill familjen vara ute hela dagarna. Med det perfekta uterummet finns det nämligen ingen anledning att gå in. I sin nya bok ”Bygg till trädgården” lär inrednings­arkitekten Ingald Andersson ut hur du skapar ­ditt fantastiska uterum.

Mitt på verandan plaskar barnen i en uppblåsbar bassäng. Du har full koll på dem samtidigt som du solar i däckstolen.

I skuggan invid matplatsen sitter barnens mormor och löser korsord och på en stol vid bordet sitter också din partner och skalar potatis till kvällens rejäla skiva som ni snart ska duka upp till – också den ute på verandan.

– Med ett rejält uterum utnyttjar man sin trädgård mycket bättre. Och det behöver vi. Våra somrar i det här landet är ju så korta att vi både behöver och vill vara ute så mycket som möjligt, säger Ingald Andersson som precis har gett ut boken ”Bygg till trädgården” (Ica Bokförlag).

När han pratar uterum pratar han livskvalitet. Att ha en underbar trädgård, men ingenstans att ta vägen gör, oss bara frustrerade.

– För oss svenskar är det otroligt viktigt att kunna gå ut och sola. I det här landet älskar vi solen, så fort den kommer fram vill vi ut. Det är ett behov som vi har.

Den längtan efter ljus, luft och värme som vi har byggt upp under de många, mörka vintermånaderna måste vi få utlopp för.

Då är uterummet perfekt.

Sofia Wadensjö Karén