Hur gör man en stor trädgård mysig?

Läs chattet med trädgårdsmästare Per von Borstel

NYHETER

Eva säger: Hej, spireahäcken är väldigt ledsen, stora partier helt döda. Återhämtar den sig om man klipper ner den helt och hållet?

   Per von Borstel säger: Hej Eva. Spirea är en buske som klarar hård beskärning, så var inte rädd för att ta i ordentligt. Så har du en fin spireahäck till nästa år igen.

Sassabrassa säger: Hej. Har en trädgård på 1000kvm och knappt inga buskar eller träd. Vill göra den "mysig" utan att bli ruinerad. Tips?

   Per von Borstel säger: Frön är billigt. Så sådant som täcker bra. Slingerkrasse, t ex. Finns i olika färger: rött, gult, vitt , brunt. Skaffa starkväxande rosenbuskar och sätt där Du vill ha lä. Gör ett litet grönsaks- och kryddland. Det ger massor av upplevelser och frön till det är billiga. Sätt mycket höstlök i september. De fyller trädgården med färg på våren.

anna säger: Hej! Jag tänkte ha några balkonglådor i sommar, men jag har norrläge på balkongen. Vad kan jag odla då? Gillar blommor med starka färger!

   Per von Borstel säger: Du kan sätta flitiga lisa, isbegonia, prydnadsgräs, lobelia, rosenböna Hestia. Starka färger har även gyckelblomster och tagetes.

miclos säger: Lufta gräsmattan? Behövs det verkligen?

   Per von Borstel säger: Nej, det sköter maskarna.

Lars säger: Hej, jag har en thuja häck på ca 12st där en efter en dör på den ena sidan av häcken. Jag misstänker att det kan ha med grannarnas katter som har utsett just den delen av häcken till toalett. finns det något bra tips för hur man kan få bort katterna alternativt räddar häcken?

   Per von Borstel säger: För att mota bort katter rekommenderar jag Weibulls stoppar katten, men det låter inte som det är det som är fel med din häck.

Det kan vara torka och/eller skugga i fall häckplantorna står väldigt tätt. Glöm inte att vattna upp först på hösten och sedan på vårvintern, detta mår plantorna bra av.

lina säger: Finns det några knep hur man håller sin gräsmatta så grön som möjligt?

   Per von Borstel säger: Gödsla med Weibulls Super Gramino. Det är ett långtidsverkande gödsel som fördelar näringen över hela säsongen. Med Super Gramino behöver du endast gödsla 2 gg per säsong för bättre resultat. Första gången nu och sedan i juli.

johan_turell säger: när är det dax att klippa gräset, alltså vad är lagom längd

   Per von Borstel säger: Du ska högst klippa bort en tredjedel av höjden per gång. Vilken höjd man vill ha är en smaksak, men ca 4 cm är en vanlig höjd som många tycker om.

Anna-Maria säger: Hej Per! Vi har en superbrant slänt som är ca 5 m "hög" och 50 m lång. Den ligger i söderläge. Den är så brant att det är svårt att stå i den och jobba. Som den är nu så ser den rätt vildvuxen ut med i princip bara gräs. Skulle vilja få den att se lite mer omskött ut. Har du nåt tips om vad vi skulle kunna göra med slänten?

   Per von Borstel säger: Det bästa är att plantera ett lågväxande buskage. Ett exempel är att sätta Cotoneaster dammeri (=Krypoxbär), Vresros (Rosa rugosa) och Ölandstok (Potentilla). Gräv gärna ner lökväxter för tidig vårgrönska.

miclos säger: Vill ha en massa blommor i min trädgård - men hatar att rensa ogräs. Finns det några "heltäckande" varianter som är tacksamma?

   Per von Borstel säger: Några lättskötta exempel är: Slingerkrasse (ettårig), olika sorter nävor (fleråriga), ringblommor (ett åriga), blå snokört (ettårig)

johan_turell säger: jag är ägare av en kaprifol, ska jag klippa den varje år??

   Per von Borstel säger: Kaprifolen kan klippas årligen men det är inte nödvändigt. Den kan tuktas efter den form och storlek som du vill ha och det är det som avgör. Tuktar den gör du efter blomningen. All större beskärning (ta bort gamla grenar) gör du under vintern.

Eva säger: Varför får min kärleksört mjuka geggiga och ibland bruna blad så att hela plantan nästan vissnar?

   Per von Borstel säger: Det beror på att det är för blött och för kallt för den. Troligen står den för skuggigt. Kärleksört ska stå soligt.

   Per von Borstel säger: Som avslutande tips vill jag uppmuntra er till att våga prova nya sorter. Jag önskar er alla en trevlig trädgårdssommar! Tack för era frågor.