Kamelior – årets sexigaste trend

– men vem vill ha gula pelargoner?

1 av 3 | Foto: Andreas Enbuske
Livs levande Malin Hidesäter har varit med och gjort den vinnande montern. Ett hav av bellis med livs levande kaniner.
NYHETER

Gula pelargoner. Kan det var nåt?

Skulle väl inte tro det. Tacka vet jag lackrosa.

Men kamelior då? Det funkar bättre.

Kamelior är årets sexigaste trend på trädgårdsmässan.

Just när man är som mest desperat i behov av vårtecken kom det säkraste av dem alla.

Trädgårdsmässan i Älvsjö - Sveriges största och bästa. Det här är numera big biznis. I år ska vi köpa växter för nio miljarder kronor.

I första hand undrar ni naturligtvis över vilka som är årets trender i pelargonvärlden.

Jag såg tre:

Årets snyggaste hittade jag hos Årstiden. Det var en alldeles betagande klarrosa blomma vid namn Akvarell som visade att lackfärgade varianter blir allt mer inne efter förra årets hit Gösta.

Men jag frågade pelargonsällskapet vilken som är årets nyhet. De sa – en smula surt, kan jag meddela – att det är de gula pelargonerna. Det låter lite vidrigt. French Vanilla och Guernsey Flair heter de två flashigaste.

Frågan är bara om nån vill ha gula pelargoner. Jag vill det inte. Men jag har å andra sidan inte sett några än – jag hittade inga som blommade i Älvsjö i går. Kanske bäst så. Jag köpte som vanligt en bunt Mårbacka i stället.

Bellis och kaniner

Allra gulligast var den monter som vann pris som årets bästa. Den hade gjorts av tidningen Hus och Hem och inte nog med att de bjöd på sockervadd, de hade skapat ett litet paradis för kaniner i ett hav av bellis också. Bellishavet ramade in kaninburen. Det var helt betagande.

Alla fick vårkänslor av bellishavet – utom kaninerna som inte verkade helt könsmogna. Man går lätt i barndom av bellis.

Andra trender:

Det är vansinnigt populärt med julrosor. Ja, faktiskt, julrosor är ett säkert vårtecken (!). Skira, fina blommor.

Det talades om att det skulle handla om balkonger och belysningar i år på mäs-san. Jag tyckte de inslagen var urtrista. Det talades om att allt skulle handla om gräs. Trendgräs. Kärleksgräs (!). Fönstergräs. Passade inte mig.

Kamelior i drivor

Däremot passade den sista krukväxttrenden mig alldeles ypperligt:

Det är vansinnigt populärt med kamelior. De såldes i drivor överallt. Den finaste hittade jag hos kameliadamen Chris Berglund från Vreta som hade en Camelia japonica med rosaröda blommor. Bladen var så härligt tjocka och blanka som nästan bara kameliablad är. Och knopparna var tunga och svullna och de blommor som slagit ut var blixtrande färgglada.

Chris Berglund ville inte sälja sin växt. Den var lite för perfekt. Jag bjöd 400 men Berglund höll hårt om sin blomma. Jag förstår henne.

Läs också:

Lasse Anrell