Fem timmar bort blommar parkerna

Madeira självklart resmål för trädgårdsälskare

Foto: Lisbeth Frisk
NYHETER

Prunkande privata trädgårdar, hängivna orkidéodlare och parker fulla av exotiska växter.

För trädgårdsentusiasten och livsnjutaren är Madeira det självklara resmålet.

Protea är känd som Sydafrikas nationalblomma. På Madeira är den vanligt förekommande i parker och planteringar.

I bistra februari, när våra nordiska trädgårdar sover sin djupaste vintersömn, blommar det för fullt i Madeiras parker.

Korallträdens kronor lyser klarröda, Madeiras stolthet blå echium ståtar med höga spiror och orange flamrankor väller ut över murar och klippkanter.

Sucka och njut! Fem timmar med flyg och redan så långt borta från snödrivor och isande vindar?

Till Madeira reser man året om. Temperaturskillnaden mellan sommar och vinter är bara ynka sex grader. Visst regnar det mer under vintermånaderna december till februari, men dygnsmedeltemperaturen håller sig kring 18–19 grader, vilket gör det fullt möjligt att ta ett dopp i poolen när solen tittar fram.

Tack vare klimatet med frekventa regnskurar, är Madeira täckt av växtlighet året om och de flesta träd och buskar behåller bladen även vintertid. Här finns dessutom alltid något som blommar och parkerna håller öppet året om.

Den som vill se mångfalden, ska välja att resa vår eller höst.

På våren står jakarandaträd och magnolior i full blom, medan hösten är rosornas, blåpalmernas och silkesbomullsträdens tid.

Förmögna öbor

Den verkligt bekväme trädgårdsvännen köper en färdig trädgårdsresa och får ett fullmatat program där det mesta ingår i priset – inbokade utflykter, guidade visningar, entréavgifter och måltider. Men det går också bra att ta en vanlig charterresa, eller flyga reguljärt via Portugals huvudstad Lissabon och sedan göra utflykterna på egen hand.

På bekvämt buss- eller taxiavstånd från huvudstaden Funchal finns ett stort utbud av undersköna parker och privata trädgårdar. De anlades en gång av förmögna öbor, men hålls nu öppna för allmänheten.

Knölar i bagaget

Många turister passar på att köpa med sig blommande resminnen hem. Sedan vi gick med i EU är det fritt att importera växter för eget bruk, så numera är det bara plånboken och bagagevikten som bromsar.

Vilda växter är självfallet förbjudet att gräva upp och ta med, men på många platser kan man köpa orkidéer eller fröer. Och i Funchals underbara saluhall Mercado dos Lavradores finns ett stort utbud av lök- och knölväxter att packa med sig i handbagaget. De allra flesta arterna klarar förvisso inte svensk vinterkyla, utan måste skyddas i ett frostfritt källarutrymme eller ett tempererat uterum.

Men sedan är det bara att längta efter sommaren. Då kan den egna uteplatsen prunka – av gröna souvernirer från Madeira.

Fyra andra skäl att välja Madeira

Lisbeth Frisk