Så lyckas du med sådden

Trädgårdsexpertens bästa tips

NYHETER

Börja inte för stort om det är första gången.

Om du redan har en rabatt – byt inte ut för många blommor på en gång.

Trädgårdsexperten Paul Larsson ger dig tipsen som gör att du lyckas med fröerna i rabatten.

Foto: Weibulls
Rödmalva – helt rätt i rabatten i år.

Årets frönyheter bjuder på en härlig mix av mörka och dova färger i rött, lila och rosa. Paul Larsson, delägare till MunkaGarden i Munka-Ljungby tycker att man ska se ”trenden” mer som ett hjälpmedel än som ett krav.

– Du kan ha perenner i vårens mörka och dova färger i rabatten och sedan bryta av med sommarblommor i klara färger som orange, lilla, grönt och rosa. Våga blanda – och gärna med lite galna färger, säger Paul Larsson.

Lek med höjderna

Det gäller även valet av höjd på dina blommor. Ett traditionellt sätta att bygga upp rabatten på är att ha höga växter längst bak och sedan bygga på med lägre framför.

Paul Larssons tips är i stället att släppa lite på tyglarna och leka med olika höjder. Det ger en mindre linjalformad, friare rabatt med känslan av att ha inspirerats av naturen, menar han.

Förodling bäst

Att fröså är både snabbt, enkelt och relativt billigt. Men vill du njuta av garanterad blomsterprakt i rabatten redan till sommaren gör du bäst i att förodla.

Sommaren i Sverige är relativt kort och därför hinner inte alltid blommorna att slå ut. Förodling kan du börja med redan i mars-april och det enda som krävs är ett minidrivhus med krukor och en påse såjord.

Fuktigt och ljust

När du förodlar är det viktigt att jorden hålls fuktig. Plantorna vill gärna stå så ljust som möjligt. När det inte längre är risk för någon nattfrost kan du plantera ut dina förodlade plantor i rabatten.

– Det bästa är om du klimatiserar växterna några dagar. Det gör du enklast genom att ha dem stående ute på dagen och ta in dem under natten under tre till fyra dagar. Efter det kan du plantera ut dem i rabatten, säger Paul Larsson.

Expertens bästa tips:

Paul Larsson, trädgårdsexpert.

Så lyckas du med rabatten:

Förodling eller direktsådd?

Så gör du:

Läs också:

Micaela Nordberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM