Med doft av rosor

Skapa ditt eget doftparadis – expertens bästa val

Expert på rosor Sveriges ledande rosexpert Franziska Kröll har nyss kommit ut med sin bok ”Rosor för förnuft och känsla”, Forum. Kanske något för dig som vill veta ännu mer om rosor efter att här ha läst hennes underbara tips och råd om doftande rosor.
NYHETER

En ljummen sommarkväll. En ljuvlig doft svävar fram genom skymningsljuset.

En enda trädgårdsros kan räcka – och trädgården blir ett fullkomligt doftparadis, tipsar Sveriges rosexpert Franziska Kröll.

Foto: Franziska Kröll
Kombinera mera På samma sätt som du kan samplantera rosor i trädgården kan du även kombinera rosor med andra växter i kruka på balkongen! Här en starkdoftande ros som heter ’Great Western’ och en stäppsalvia.

För att skapa snittblommor med lång hållbarhet har doften offrats. Men när du ska plantera rosor i trädgården eller i kruka behöver du inte välja bort doften. Det finns massor av trädgårdsrosor som doftar fullkomligt förföriskt.

Men rosdoft är inte en doft – det är hundratals. Upp till 300 olika aromatiska ämnen bygger faktiskt upp doften hos en enda ros. De vanligaste dofterna är frukt, bär, kryddor, blomdofter, godis, men du kan hitta allt ifrån komocka i sommaräng, svettig häst, såpa och rökelse.

”Hippolyte”, en lila älsklingsros som har fått sitt namn efter en vacker prins i den grekiska mytologin, har en doft som förvånar. Den luktar som när du kommer in i ett gammalt trähus: linolja, terpentin och fernissa blandat med doften av pelargon. Lägg sedan till lite citrus och avsluta med en liten söt doft av bär.

Doften sitter i kronbladen

Vanligtvis sitter rosdoften i kronbladen – det är därför vi kan göra doftpotpurrier och smaksätta med rosenblad, men doften kan också sitta i ståndarna och i pistillerna. Därför kan en ros lukta helt olika inuti blomman jämfört med dess baksida. Sätter du näsan i den starkväxande, småblommiga klätterrosen ”Aksel Olsen” känner du en tung doft av kryddnejlika, kanel och kanderad apelsin, men luktar du på blommans baksida förförs du av en mycket fin och elegant doft av vitsippa, jasmin och liljekonvalj. Läckert!

Doftar som en kyrka

Vissa rosor, som till exempel mossrosor och vissa äppelrosor (Rosa rubiginosa), har doftkörtlar (glandelhår) som kan sitta på knoppar, blomskaft, blad och nya skott. Då kan du njuta av väldoft även när rosen inte blommar. Det är en av anledningarna till att jag älskar alla typer av mossrosor – jag kan aldrig låta bli att försiktigt röra ”mossan” så att lite av det klibbiga sekretet fastnar på fingertopparna. Då kan jag gå och snusa på den härligt friska doften av kåda och mangokärnor länge, länge?

En annan spännande ros med bladdoft är den ovanliga Rosa serafinii, som doftar som en katolsk kyrka med rökelse och stearin blandat med färska provençalska kryddor, såpa, trä och kåda. En av mina kunder (på den tiden jag hade rosbutik) planterade en rosenberså med denna ros för att hon skulle kunna sitta ute och meditera omgiven av dess kryddiga rökelsedoft.

Doften varierar

Att beskriva en ros doft är inte alltid helt enkelt. Den varierar nämligen med temperaturen, vilket beror på att olika doftämnen avdunstar vid olika temperaturer. Följden blir att en ros kan lukta helt annorlunda en varm, solig dag jämfört med en kall, mulen! Och faktum är att doften till och med ändras med blommans ålder – en nyutslagen ros luktar inte alltid likadant som en ett par dagar gammal blomma. Det gör rosorna och deras doft ännu mer spännande.

Hitta rosen!

Rosornas underbara doft

Tips för balkongen

För besvärliga trädgården

Barnvänliga rosor

Lykkefund är tålig och har få taggar.

Läs också:

Franziska Kröll ([email protected])