Luta dig tillbaka och njut av din trädgård

9 genvägar till din drömträdgård

1 av 2 | Foto: Annika Christensen
NYHETER

Tänk dig den där romantiska sekel­skiftesträdgården.

Tänk sedan att den är lättskött.

Svårt att få det att gå ihop?

Här hittar du genvägarna till den prunkande latmansträdgården.

Den prunkande mormorsträdgården, visst är det frestande att drömma om den? Du vet, den där med välklippta gräsmattor utan ogräs, en bred rabatt strax intill, välbeskurna fruktträd, och så köksträdgården, välrensade rader med sallad, bönor, jordgubbar och potatis?… Allt det där som man drömmer om men nästan aldrig hinner genomföra.

Ta det lugnt.

–?Mormors trädgård var aldrig sådan. Den var inte ogräsfri eller perfekt. Och det var det som var charmen, säger Eva Robild, som är trädgårdsskribent och skrivit boken ”Den lilla gröna – trädgårdstips för hela året”.

Hur bär man sig då åt för att få en vacker trädgård utan att ligga på knä all ledig tid?

Svaret är enkelt: man fuskar

lite. Eller som Eva Robild säger: tar en genväg. Till exempel köper man en redan uppdriven tomatplanta, i stället för att sätta fröer i mars.

Eller sätta några krukor vid entrén, tillsammans med några fina stenar.

–?Det ger ett välskytt intryck även om man släpper resten lite grann, säger Eva.

Krymp projekten

Nästa genväg är att krympa projekten. Kökslandet behöver kanske inte vara så stort. Det är ju betydligt lättare att sköta ett mindre land i pallkragar. Då kan man njuta av färska, egna grönsaker fram till midsommar – men slipper sedan jobbet med att rensa och ta rätt på allt resten av sommaren.

–?Går det bra och är roligt, kan man utöka lite till nästa år.

På samma sätt med bär och frukter. Vi vill ofta fylla skafferiet med äppelmos, bär och sylt.

–?Vi har ett recept på jordgubbssylt som tar fem minuter. Den är inte så hållbar, men gör man lite pannkakor till barnen så är den slut.

Gräsmattan kräver tid

Gräsmattan då, är det inte enklast att bara lägga gräsmatta över alltsammans?

–?Nej, gräsmattan är faktiskt det som kräver mest skötsel, om man räknar timmar.

I stället är knepet att satsa på växter som sköter sig själva.

Tips och bilder kommer från boken "Den lilla gröna - Trädgårdstips för hela året" (ICA Bokförlag) av Eva Robild och Annika Christensen.

–?Prydnadsbuskar som syren

eller magnolior kräver väldigt lite underhåll.

Lökväxter i rabatten, som allium och påskliljor, är självgående växter.

–?Du sätter dem en gång sedan återkommer de år från år utan att du behöver göra något alls.

Hennes egen trädgård då?

Den är inte alls lättskött, medger hon. Men det är så hon vill ha det.

–?Jag växte upp på somrarna i farfar och farmors trädgård. En sådan där romantisk med en liten gräsmatta, en jättestor köksträdgård och en 20 meter lång perennrabatt. Och längst bort en redskapsbod, där det alltid luktade så gott...

FAKTA

9 genvägar till din drömträdgård

1. Ha inte för många krukor. Krukor är populärt. Och fint med alla olika färger och mönster som kommit de senaste åren. Men för många blir lätt jobbigt.

Krukorna torkar fort och du måste vattna dem varje dag när det är varmt.

2. Låt krukorna få fötter. Vill du göra det fint, kan du gjuta små betongfötter med platta sandlådeformar från leksaksaffären. Annars kan du använda jämna stenar som du ställer under krukorna så att de kommer upp en bit.

Då kan inte myrorna bygga bo under krukan, sniglar kommer inte upp lika lätt och du riskerar inte att övervattna krukan.

3. Ingen mossrivning. Har du dåligt samvete för att du inte river bort mossan i gräsmattan? Sluta med det. Det sprider tvärtom bara ut mossans sporer så att den kan föröka sig ännu mera. Gödsla och klipp gräset regelbundet i stället så försvinner mossan av sig själv.

4. Bar jord – som gjord för ogräs. Gillar du allt som är grönt – då är du lyckligt lottad och kan lugnt ligga kvar i hängmattan medan rabatterna prunkar av hela Guds skapelse.

Tycker du inte om ogräset – då ska du se till att det inte finns någon bar jord. Det är nämligen mumma för ogräs. Plantera så kallade marktäckare överallt där inte perenner och marktäckande buskar bildar ett täcke.

5. Trädgårdslandet à la komfort. Visst är det gott att plocka sallad, broccoli eller kanske en och annan rädisa ur ditt egna land. Tycker du att det är för jobbigt att sätta alltsammans finns färdiga frötapeter och brätten med småplantor. Plantera ut, vattna – och ät!

Mest lättodlat är: sockerärter, rucolasallat, mangold, kålrabbi och rädisor.

6. För tätt – inte för sent. Det är lätt hänt att man sår sallad för tätt. Då blir det inga huvuden. Lösningen är enkel – och god: plocka blad från kanske varannan salladsplanta så att de däremellan kan få utvecklas till ett sallads­huvud. Bladen du plockat blir en god, späd sallad.

7. Enkla kryddor. En kryddträdgård är lättskött. Och behöver inte vara stor. Men doftar och smakar mycket.

Tänk bara på att vissa kryddor gärna tar över hela landet, exempelvis citronmeliss, oregano och mynta. Dessa kan du behöva hålla efter och rensa.

Ömtåliga kryddor är rosmarin och basilika. Dillen är ettårig medan persiljan är tvåårig. Till de tuffaste hör malört, citronmeliss och spansk körvel.

8. Låt löven ligga. När de första löven kommer på hösten, låt dem ligga kvar och kör över med gräsklipparen så slipper du räfsa hela tiden. Blir det mycket löv, rafsa in dem under buskar och träd, så förmultnar de på plats – och bidrar med lite näring.

9. Var rädd om äpplena. Har du vinteräpplen i trädgården – plocka dem försiktigt. Silkespapper runt äpplen är inte bara ett marknadsföringsknep för fjolliga äpplen. Äpplena är faktiskt ömtåligare än man tror. Plocka med bomullshandskar och förvara dem svalt och mörkt och lite fuktigt men luftigt – så har du äpplen hela vintern.