"Jag vill ha en trädgård som aldrig blir färdig"

Ingvor Svensson: Jag ändrar om och får nya idéer hela tiden

Foto: Mia Carlsson
Juryns motivering: "Invor Svensson har med stor uppfinningsrikedom och fantasi skapat en härlig, välplanerad, inspirerande och varierad trädgård genom att dela in den i tre olika rum; det vilda, det privata och det öppna."
NYHETER

Nu är vår tävling om Sveriges härligaste trädgård äntligen avgjord.

På tredje plats hittar vi Ingvor Svensson i Alingsås. Ingvor har hittat en skön balans mellan nya projekt och njutningsfulla stunder på sina ”sitt och titt-stenar”.

När Ingvor och Göran Svensson flyttade hit för tio år sedan var här bara ett fält med gamla åkrar. Stora träd gjorde att man inte ens såg sjön. I dag är det svårt att tro. De stora skymmande träden är borta och man ser hur sjön glittrar och ständigt skiftar i färg.

Ingvor har med hjälp av kreativitet, uppfinningsrikedom och fantasi skapat en härligt varierad trädgård med vilda inslag och många platser för njutning.

Växterna omfamnas

Buskar och växter flyter samman och omfamnas, som de gör i den vilda naturen. Här blandas växter med olika bladfärg och en perukbuske gör starkt intryck med sina blodröda blad mitt i allt det gröna.

Praktisk marktäckare breder ut sig som undervegetation, på så sätt får inte ogräs någon plats att växa.

Ingvor tycker om att arbeta med olika varianter av samma växtgrupp och visar oss en charmig samling kärleksörter.

Tittade på 52 tomter

En favoritplats i trädgården är det lilla berget på framsidan av huset. Det var det första hon fastnade för när de tittade på tomten.

–?Vi hade tittat på 52 tomter när vi kom hit och jag såg berget. Jag älskar berg!, utbrister Ingvor med ett skratt.

I dag pryds det av ett vattenfall och en damm. Längst upp på toppen brukar hon ha picknick med sitt barnbarn Nemo. Hon har behållit de gamla enarna och platsen är som tagen ur en gammal saga. För att man ska kunna njuta av berget även kvälls- och vintertid finns belysning.

Tre olika trädgårdsrum

–?När det är snö på berget och det lyser inne i skrevorna är det så läckert, säger Ingvor.

Hon delar in sin trädgård i tre olika rum, det vilda, det privata och det öppna. Berget och enarna tillhör det vilda rummet och i den öppna delen finns en gammaldags stenmur och en vacker marmorbänk som är ”sitt och titt-stenen” på den här sidan. Men framför allt finns här en slät och sluttande grässlänt.

–?Vi älskar verkligen vår slänt och här kan barnbarnen åka pulka på vintern, berättar Ingvor.

Konst och trädgård hör ihop

Här finns inga staket och grannarna möts på halva slänten, de inspirerar varandra och byter ofta skott. Ingvor som också målar tavlor menar att intressena för trädgård och konst går in i varandra. Båda handlar om färg, form och komposition.

–?Jag vill ha en trädgård som aldrig blir färdig. Jag ändrar om och får nya idéer hela tiden.

Dammen är ett blickfång

Så har vi kommit till den privata delen av trädgården som är lummig och inbjuder till njutning. En damm med guldfiskar fungerar som blickfång. Bakom dammen tornar det, med hjälp av maken Göran, egenhändigt ritade huset upp sig – med sina gigantiska fönster.

–?När jag planerade trädgården tänkte jag även på hur den skulle se ut inifrån huset. Det första jag gör på morgonen är att se ut genom fönstret rakt ner i dammen för att kolla hur guldfiskarna har det, säger Ingvor.

FAKTA

Ingvors 7 bästa tips

1. Buskar och växter har kort blomningstid och rabatten kan bli tråkig utan blomning. Placera därför växter som har flikiga blad eller vacker bladfärg på olika ställen i rabatten. Det kan bli som ett som ett vackert mosaikmönster.

2. Var inte rädd för att beskära en buske som blivit gammal eller risig. Du kommer att få din belöning senare. Har en barrväxt blivit för risig nertill? Plocka bort allt visset och fult och få en helt ny buske på stam.

3. Planera för sittplatser i din trädgård. En sittgrupp för förmiddagskaffet, en stock där du vilar dig under trädgårdsarbetet, en ”sitt och titt-sten” där du beundrar dina växter och kopplar av.

4. Ta hänsyn till husets form, höjd och färg. Hur höga träd är lämpliga? Tänk på att buskar och träd inte bör skymma och ta ljus från husets fönster.

5. Låt aldrig din trädgård bli riktigt färdig. Försök att alltid ha ett kommande projekt, det behöver inte vara stort eller ambitiöst. Då kan du drömma om det när vintern känns lång och mörk.

6. Planera din trädgård så att du kan se den även inifrån, om möjligt. Då får du dubbel njutning.

7. Gör din trädgård praktisk och lättarbetad. Du kan lägga ut täckbark där det lämpar sig och plantera markväxter som snabbt breder ut sig så att inte ogräs får plats.

3:e pris: Ingvor Svensson, Alingsås

I sommarhar Aftonbladets läsare kunnat anmäla sig till tävlingen "Sveriges härligaste trädgård".

En jury har sedan gått igenom alla bidrag och vaskat fram de tre bästa. Vi börjar med bronsplatsen, som alltså knips av Ingvor Svensson i Alingsås.

ARTIKELN HANDLAR OM