Bjud barnen på smultronspenat

Testa något ovanligt i grönsakslandet

NYHETER

Kom in och ät, det blir smultronspenat och djungelgurka!

Vilken unge skulle nobba grönsakerna med ett sådant erbjudande?

Foto: JUPITER
Testa nytt Odlar du samma grönsaker år efter år? Våga testa att odla något nytt och upptäck både spännande smaker och härliga färger. Låt igelkottsgurka, chokladpaprika och smultronspenat göra grannarna gröna av avund i sommar.

Odlar du samma grönsaker år efter år? Röda tomater, slanggurka, plocksallad och en rad rädisor? Prova något nytt och annorlunda. Lila blomkål, purpurröd brysselkål eller kanske chokladfärgade paprikor.

Utbudet av fröer stort

Fröfirmorna har ett stort utbud av ovanliga och i många fall lättodlade grönsaker.

Förra året provade jag banantomater och just chokladpaprikan. Banantomaterna var, så klart, gula och avlånga och så där goda som bara hemodlade tomater blir. Chokladpaprikan var söt och mild och det var fascinerande att se hur de skiftade från grönt till mörkt brunt.

I flera år har jag sneglat på smultronspenaten men inte riktigt kommit till skott.

Jag kan inte bestämma mig om den är för galen eller faktiskt användbar.

Djungelgurka bara måste jag ha, det är något med namnet som är helt oemotståndligt, det för tankarna till filmen ”Djungelboken”. Den ser ut som något björnen Baloo glupskt skulle kasta i sig.

Gör grannarna avundsjuka

Sockerplantan låter spännande, där är det läge för experimenterande. Det vore ju inte dumt att kanske kunna ersätta sockret med något nyttigt!

För att inte tala om att knäcka grannarna med jättelökar i trädgårdslandet. Fniss. Tänk att inget säga och bara låtsas att man är en jäkel på att odla lök...

Men mest av allt längtar jag efter att provsmaka chilipepparn med citrussmak.

Tänk grillad lax eller räkspett spetsade med lite av citruschilin. Det måste vara den perfekta kombinationen.

Snart är det dags, fröna i jorden!

Kolla in de nya, spännande grönsakerna

Igelkottsgurka

(Cucumis dipsaceus)

Det är knappt man vågar ta i de här stickiga små bollarna, men taggarna är faktiskt mjuka. Gurkorna är mest till dekoration, fruktköttet är gelélikt med stark smak. Prova att smaksätt i likörer eller aperitifer med den. Odlas på varm plats eller i växthus. (Impecta)

Sikkimgurka

(Cucumis sativus v sikkimensis)

Först blir de gröna och sedan dekorativt kastanjebruna med giraffliknande mönster. Frukterna som blir 15–30 cm långa och har lång hållbarhetstid äts både råa och tillagade. Passar till sallad och inläggning. Odlas på varm plats eller i växthus. (Impecta)

Pumpa Kabocha Delicia F1

(Cucurbita maxima)

Okej, de kanske inte är så ovanliga men de har ovanligt många goda egenskaper: små, vackra, goda och bra att lagra. Köttet har en nötaktig smak som kan användas till bland annat paj. Trivs i välgödslad, väldränerad jord på varm, skyddad plats. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden. (Lord Nelson)

Morot Harlekin, mixade färger

(Daucus carota)

De här blir spännande att skörda. Vilken färg kommer upp? Vadslagning med barnen är given. Mix av olika sorter i färgerna vitt, gult, orange och violett. Sena sommar- och tidiga höstmorötter som går utmärkt att lagra. Lagras svalt efter upptagning. God smak både som rå eller lätt kokt. (Weibulls)

Lila blomkål

(Cauliflower F1 Purple graffiti seeds)

Lila blomkål? Tja, varför inte, prova gärna att göra blomkålspuré. Frågan är om någon vågar smaka. Tänk på att blomkålsplantor tar väldigt stor plats så var lite sparsam med antalet. Kupa upp jorden om de behöver stöd. Blomkål är känsliga, täck gärna med fiberduk som skydd mot insekter och frost. (Suttons)

Peppar Chili hot lemon

(Capsicum annuum)

Jag kan knappt bärga mig, det här måste vara den perfekta kombinationen – chili och citrus, det är bara koriander som saknas. Frukterna blir cirka fyra centimeter långa, med stark hetta. Avlägsna de heta fröna innan förtäring, använd kniv, tvätta händerna direkt efteråt. Bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. (Lord Nelson)

Smultronspenat

(Chenopodium foliosum ’Strawberry sticks’)

Alltså, visst är den lite hysterisk? Men ändå, jag är bra nyfiken på hur den smakar. Jag kan tänka mig att ha dem i en pastasalIad med fårost och rökt skinka. I bladvecken bildas mängder av smultronlika, ätliga, röda bär med mild, söt smak. Bladen är utmärkta som spenat. (Impecta)

Tomat Chocolate cherry

(Solanum lycopersicum)

Chokladtomat, smaka på namnet. Nä, de smakar inte choklad men är små, söta och många. För växthus eller skyddat läge utomhus. Skörda efterhand cirka 2,5 mån efter sådd. Odla i näringsrik jord, gärna i stor kruka. Vattna och gödsla regelbundet. Plantan behöver stöd. (Lord Nelson)

Paprika Sweet chocolate

(Capsicum annuum)

Visst är den häftig? Blank, mörkt bruna. Söta och goda. Men jag får erkänna att ungarna var skeptiska?… Odlas i växthus eller andra varma skyddade lägen. Mina trivdes utmärkt i uterummet. Klarar kyliga nätter bra. Fyll dem med fårost och pesto, lägg dem på grillen och vips har du ett supergott tillbehör till biffen. (Weibulls)

Rädisor

(Ravanello mix)

Skivade rädisor brukar sätta piff på den tråkigaste sallad. Med fyra olika färger blir det rena fyrverkeriet i salladsskålen. Skörda de största först så växer de andra till sig efter hand. Så i omgångar så har du rädisor hela sommaren. ( www.gourmetgarage.dk)

Djungelgurka

(Melothria scabra)

Visst är den snygg! Som pyttesmå vattenmeloner på rad hänger gurkorna på de snabbväxande rankorna. Lättodlad, med intensiv växtkraft. Använd dem i salladen eller stek. Perfekta till inläggning eller i sockerlag som dessertfrukt. (Impecta)

Paprika Astor F1

(Capsicum annuum)

25–30 cm långa frukter med söt smak. Ja, du läste rätt! Går att äta mörkgröna men blir ännu godare om de får bli orangea. Perfekta i stora krukor eller hinkar med näringsrik jord. Bind upp mot till exempel en bambukäpp. Vattna och gödsla regelbundet. (Lord Nelson)