ANNONS

Font

Ny undersökning visar

Så ofta kollar vi våra aktier

Kollar du också dina aktier när du egentligen borde göra annat? Du är inte ensam. 

En ny undersökning från SAVR visar att så många som 40 procent kollar till sina aktier när de är på jobbet.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Somliga har stenkoll på sina sociala medier, andra på sitt aktieinnehav. 

Aktiebarometern, en undersökning från investeringsplattformen SAVR, visar att 37 procent tittar till sina aktier minst en gång om dagen. Undersökningen, som gjorts på personer som är aktieintresserade, visar också att 26 procent tittar till sitt aktieinnehav flera gånger per dag medan 3 procent gör det flera gånger i timmen. 

Men i vilka situationer är det mest troligt att vi gör det? 

40 procent av de tillfrågade svarar att det sker på jobbet eller i skolan, 36 procent när de äter lunch och 21 procent i sängen innan läggdags.

På SAVR, som snart lanserar aktiehandel, tror man att anledningen till att man tittar till sitt innehav ofta beror på att aktier inte bara är en hobby utan också en passion. 

Så fort man hör en bolagsnyhet eller något på nyheterna om världsekonomin så vill man se hur det påverkar ens portfölj, säger Daniel Aarenstrup, vd och en av grundarna av SAVR.

LÄS MER: Upp till halva priset på 1700 populära aktie-, index- och räntefonder

Fråga

I vilka situationer är det störst sannolikhet att du tittar till ditt aktieinnehav?

Aktieintresserade svenskar tittar till sitt innehav dygnet runt, och i en mängd olika situationer. Vanligast är att göra det på jobbet eller i skolan (40%) eller i samband med lunchen (36%). För var femte (21%) sker det i sängen, innan det är dags att sova. Män är mer benägna än kvinnor att titta till­ aktierna på jobbet, i skolan eller på lunchen.

Börsnyheter viktiga

Börsnyheter är en viktig källa till information för aktieintresserade. Undersökningen från SAVR visar att 3 av 10 läser börsnyheter varje dag. 

Intresset för börsnyheter har SAVR haft i åtanke när de skapat den nya plattformen.

Aktieägare som tycker om att titta till sitt innehav ofta kommer att stortrivas på vår plattform. Som kund hos oss kommer du att få skräddarsydda nyheter i realtid och insikter som rör just din portfölj, säger Daniel Aarenstrup. 

LÄS MER: Upptäck SAVR och kom igång med ditt nya sparande
Dress shirt, Flash photography, Smile, Sleeve, Standing, Gesture, Collar

Daniel Aarenstrup, vd och grundare av SAVR.

Smart omvärldsbevakning

Många aktieplattformar har ett flöde med nyheter som rör spararnas innehav men SAVR har tagit det ett steg längre. 

Vi har byggt en smart omvärldsbevakning med nyheter och insikter baserade på dina innehav och de bolag du valt att följa. Innehållet baseras på hur ofta du loggar in samt grupperas efter relevans och ämne. Dessutom sorterar vi bort dubbletter så att du slipper bläddra igenom flera versioner av samma nyhet – allt för att hjälpa dig sortera bort informationsbrus och göra din tid i appen så effektiv som möjligt, säger Daniel Aarenstrup. 

Undersökningen från SAVR 

Undersökningen genomfördes av Norstat i april 2024 på uppdrag av investeringsplattformen SAVR. Den bygger på intervjuer med 1 144 svenskar i åldrarna 25-55 år som har angett att de är intresserade av aktiehandel samt handlar med aktier minst en gång per kvartal.

SAVRs nya investeringsplattform kommer bland annat att ge dig

Ett skräddarsytt startflöde med nyheter och insikter om ditt innehav: Flödet ger dig relevanta nyheter, rapporter och insikter som rör de bolag du äger eller valt att följa.

14 000 aktier från 17 marknader: SAVR har samma marknader som man är van vid från deras konkurrenter, men kommer också att erbjuda aktier från Storbritannien, Schweiz, Spanien, Österrike och Irland.

Samlad bolagsdata: Den samlade och paketerade bolagsdatan ger dig en enkel överblick och hjälper dig att ta underbyggda köp- och säljbeslut.

Investeringar innebär en risk. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning. Investeringar kan öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.