ANNONS

Font

Ny undersökning visar:

Så snackar vi aktier med andra

På ekonomiforum och i sociala medier, på bloggar och på jobbet. Aktier och investeringar är onekligen ett hett diskussionsämne.

Men vad pratar vi egentligen om när vi diskuterar vårt sparande med andra?

Det avslöjar en ny undersökning från investeringsplattformen SAVR.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Tips på hur du blir framgångsrik på börsen diskuteras inte bara på olika forum och i sociala medier utan utgör även en del av våra samtal med andra. Men den som trodde att kvartalsrapporter och börsbolagens nyckeltal dominerade samtalen har fel. Det är börsens utveckling som tycks vara det mest intressanta när vi diskuterar investeringar. Det visar den nya undersökningen “Aktiebarometern” som tagits fram av investeringsplattformen SAVR tillsammans med Norstat.

I undersökningen har man tagit reda på hur aktieintresserade svenskar tänker, lever och agerar i förhållande till sina egna investeringar. Drygt tusen personer i åldrarna 25-55 har intervjuats om allt från drivkrafter, vanor och beslutsunderlag.

Antalet aktieägare blir allt fler

De senaste åren har allt fler svenskar vänt blickarna mot aktiemarknaden. Under pandemiåret 2020 ökade antalet aktieägare med 80 000 privatpersoner inom hushållsektorn, enligt siffror från SCB. Det var då framför allt yngre personer i åldrarna 25-34 år, och främst män, som köpte aktier.

Och trenden såg ut att fortsätta. Enligt siffror från Euroclear Sweden ökade antalet unika aktieägare med 267 331 under 2021 jämfört med utgången av 2020.

Dress shirt, Flash photography, Smile, Sleeve, Standing, Gesture, Collar

På SAVR märker man av den rådande aktietrenden, menar Daniel Aarenstrup, vd och grundare av SAVR.
Foto: Magnus Sandberg

Liknas vid ett detektivarbete

På SAVR märker man av den rådande aktietrenden.

– Börsens utveckling är ett konstant intressant ämne. Vår målgrupp, de aktieintresserade, utmärks av att de har ett personligt engagemang och vill tillbringa tid med sina investeringar. De tycker om detektivarbetet i att både förklara och försöka förutspå börshändelser baserat på omvärldsfaktorer såsom politik, makroekonomi, bolagsnyheter och så vidare, säger Daniel Aarenstrup, vd och en av grundarna av SAVR.

Han fortsätter:

– Att lägga det breda pusslet baserat på sin allmänbildning, intresse och kunskap för att bilda en hypotes om börsutvecklingen – och sedan att få den bekräftad – är oerhört tillfredsställande.

LÄS MER: Framtidens aktieplattform är snart här - bli kund nu

Fråga

Vem eller vilka i din omgivning pratar du gärna med om investeringar?

Aktieintresserade svenskar väljer i första hand att prata om­ investeringar med familjemedlemmar (53%). Här märks dock en ­tydlig skillnad mellan könen. Män pratar helst om ­ investeringar med ­ vänner (58%), medan kvinnor hellre tar diskussionen inom familjen (70%).

Vi snackar gärna om våra egna investeringar 

Undersökningen från SAVR visar också att vi hellre pratar om våra egna affärer än andras när vi diskuterar investeringar. Omvärldsfaktorer i världen, som till exempel politik, inflation och energipriser, har också visat sig vara mer intressant att prata om än händelser som berör Sverige, till exempel huspriser. 

Undersökningen visar också att det finns könsskillnader i hur vi pratar om vårt sparande: kvinnor diskuterar gärna investeringar med familjen medan männen föredrar att vända sig till sina vänner eller kollegor.

Fråga

Vad pratar du helst om med andra när det gäller investeringar?

De vanligaste samtalsämnena är börsens utveckling, investeringstips och vad som händer i omvärlden.

Tar klivet in i aktiehandeln 

Tack vare lägre avgifter än hos konkurrenterna har SAVR varit ett attraktivt alternativ för fondsparare sedan starten, och snart tar man även klivet in i aktiehandeln genom att lansera en innehållsrik aktieplattform. 

Vi vill att våra användare ska känna att deras investeringar är på riktigt, att det är verkliga företag de väljer att investera i. Vi vill dessutom ge dem alla möjligheter att ta informerade investeringsbeslut. Därför samlar vi all nödvändig information om ett bolag och gör det lätt att ta till sig den. På vår plattform ska det vara kul att nörda ner sig, säger Daniel Aarenstrup.

Vill göra “detektivernas” arbete enklare

Med den nya aktieplattformen vill man ge investerarna nya möjligheter att ta underbyggda beslut kring sina investeringar. Visionen har varit att skapa den aktieplattform man själva drömt om men saknat. 

Vår nya tjänst är framtagen för just aktieälskarna. Detektiverna som vill lägga sitt eget pussel, de nyfikna själarna. Vi vill göra deras jobb enklare. Därför kommer upplevelsen vara innehållsrik på bolagsdata, branschjämförelser, ekonominyheter och omvärldsbevakning. Genom att samla allt på samma ställe kan vi hjälpa dem med grovjobbet så att de kan ägna sig åt hantverket; att lägga pusslet, säger Daniel Aarenstrup.

LÄS MER: Framtidens aktieplattform är snart här - kom igång med ditt nya sparande nu

SAVRs nya investeringsplattform kommer bland annat att ge dig

Ett skräddarsytt startflöde med nyheter och insikter om ditt innehav: Flödet ger dig relevanta nyheter, rapporter och insikter som rör de bolag du äger eller valt att följa.

14 000 aktier från 17 marknader: SAVR har samma marknader som man är van vid från deras konkurrenter, men kommer också att erbjuda aktier från Storbritannien, Schweiz, Spanien, Österrike och Irland.

Samlad bolagsdata: Den samlade och paketerade bolagsdatan ger dig en enkel överblick och hjälper dig att ta underbyggda köp- och säljbeslut.

Investeringar innebär en risk. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning. Investeringar kan öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

Skräddarsytt informationsflöde  

Med den nya aktieplattformen kommer kunderna alltid att ligga steget före. Omvärldsbevakningen är paketerad så att användaren snabbt får tillgång till information som rör just hens bolag. 
Vi liknar det vid att ha en personlig börsassistent i fickformat, som kontinuerligt skannar både svenska och globala nyhetskällor efter allt som rör din portfölj – och sedan ger dig information och insikter skräddarsydda efter just dina innehav. Visionen är att leverera pålitliga sammanfattningar av det senaste som rör dina bolag, utan att för den skull drunkna i informationsflödet, säger Daniel Aarenstrup. 

LÄS MER: Framtidens aktieplattform är snart här - bli kund nu

Undersökningen från SAVR 

Undersökningen genomfördes av Norstat i april 2024 på uppdrag av investeringsplattformen SAVR. Den bygger på intervjuer med 1 144 svenskar i åldrarna 25-55 år som har angett att de är intresserade av aktiehandel samt handlar med aktier minst en gång per kvartal.

Investeringar innebär en risk. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning. Investeringar kan öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta kapital.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.