Annons

S: ”Vi måste stoppa vinstjakten i välfärden”

Foto: Colourbox

7 av 10 svenskar vill begränsa vinsterna i välfärden. Det vill socialdemokraterna och regeringen också.

– Välfärden betalar vi tillsammans via skatter. Varenda krona ska användas för att anställa fler förskolelärare, höja resultaten i skolan och förbättra för de äldre – inte till obegränsade vinstuttag, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Sverige är det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinstuttag i skola och omsorg. 2015 försvann 4,7 miljarder i övervinster från välfärden. Det motsvarar kostnaden för att anställa upp till 7200 förskolelärare. Ofta är det just personalen och lönerna som välfärdsbolagen drar ner på för att göra vinst. I privat äldreomsorg är det färre anställda, sämre arbetsvillkor och den genomsnittliga månadslönen är 1800 kronor lägre än i kommunal äldreomsorg. I privata förskolor och skolor går det allt fler elever per legitimerad lärare.

7 juni tar riksdagen för första gången ställning till ett skarpt förslag om att stoppa vinstjakten.

– Nu måste Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna påminnas om att en majoritet av svenskarna vill stoppa vinstjakten i välfärden, säger Niklas Karlsson.

EXTERN LÄNK:

Skriv på för en trygg skola och omsorg utan vinstjakt!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM