Annons

7 detaljer som hjälper dig sluta röka

Foto: Colourbox
NICOTINELL

Undvik ”farliga” situationer, be om stöd och skaffa dig mycket kunskap.

Det är några av nycklarna som leder till ett rökfritt liv.

Det är inte lätt, men kan bli enklare med den här metoden.

Att sluta röka kräver både regler och motivation. Men lyckas du kan du vara rökfri för resten av ditt liv. För att göra det enklare kan du använda Nicotinells app 7 Keys to Quit. Du får hjälp att överblicka och hantera alla svårigheter med att sluta röka genom ett individuellt program som bygger på dessa nycklar:

Motivation

Ställ dig frågan: Vad har du för skäl att sluta? Handlar det om din hälsa, att du vill orka springa ett lopp eller är det av hänsyn till din familj? Oavsett vilket, skriv ner orsaken och påminn dig om den när det blir tufft. Om du exempelvis försöker sluta för att du vill vara en bra förebild för dina barn sätt upp en bild på barnen på den plats där du brukar röka.

Rätt produkter

Nikotinläkemedel hjälper dig att hantera röksuget och abstinensbesvären. Läkemedlen tillför en kontrollerad mängd nikotin, så att du gradvis minskar nikotindosen och kan bryta din vana.

EXTERN LÄNK:

Börja din resa mot ett rökfritt liv här

Skaffa kunskap

Läs mer om hur det är att sluta röka så att du är förberedd på utmaningarna. Lär dig mer om dig själv och din rökning. När på dagen brukar du röka? Gör en lista med vilka cigaretter som är svårast att avstå ifrån och vilka som är lättare.

Belöna dig själv

Ett annat steg för att lyckas är att ha något att se fram emot. Det får dig att behålla motivation och fokus. Sätt upp delmål och belöna dig när du lyckats – bjud dig själv på bio, gå på restaurang eller åk på en resa. Med appen 7 Keys to Quit kan du se hur länge du hållit upp, vilket kan vara en boost för motivationen.

Identifiera dina farliga situationer

Kom fram till vad som triggar ditt röksug, var du röker och med vem. Skriv ner situationerna och hur du ska hantera dem. Hur undviker du platserna där du röker? Och om du inte kan undvika dem, hur kan du bäst förbereda dig på att vara där? Kanske räcker det att berätta för exempelvis kollegorna på jobbet att du försöker sluta så att du får stöttning.

Skaffa en mentor

En viktig del i ditt rökstopp handlar om att få tips och vägledning av någon annan som lyckats bli rökfri. Skaffa en mentor som kan ge dig praktiska tips och stöd. Det kan vara en vän eller en anonym person på nätet.

Be om stöd

Berätta för världen om ditt mål. Dela med dig till din familj, dina vänner och på sociala medier. För visst blir det värre att falla tillbaka då?

EXTERN LÄNK:

Läs allt om hur du kan lyckas sluta röka här

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Nicotinell