Annons

Så fixar du snygg belysning utomhus

Som dessutom är miljövänlig

Äntligen är våren här!

Då vill vi hitta schysst belysning och pimpa trädgården, uteplatsen och balkongen för långa kvällar utomhus.

Här är detaljerna som fixar det på ett snyggt och miljövänligt sätt. 

Dags att vårfixa trädgården, balkongen, altanen, båten eller campingplatsen?

Så här får du till belysningen på ett snyggt och hållbart sätt – med solcellslampor.

– Solcellsbelysning är enkelt och hållbart eftersom lamporna helt och hållet laddas av solen och tänder sig själv på kvällarna. Man behöver ingen extern strömkälla. Så det krävs en liten arbetsinsats för att få ett snyggt, säger Erik Arons Johansson, produktchef på Clas Ohlson.

Det är dock ett misstag som man kan göra.

– Det enda du måste tänka på är vikten av sol. Panelerna, som ofta finns ovanpå lampan, måste utsättas för sol under dagen för att sedan tändas på kvällen. Ju mer sol de absorberar ju längre lyser de på kvällarna, säger Erik Arons Johansson.

– I övrigt är det bara bara fantasin som sätter begränsningarna.

Så här får du en riktig snygg utemiljö med olika typer av solcellslampor:

■ Lyktor

Små ljuslyktor ger ett trevligt sken om du placerar dem i grupp på bordet eller golvet. Välj olika färger som ger olika sken eller färgmatcha dukningen på vårfesten.

EXTERN LÄNK:

  Hitta lyktorna här

■ Slingor

Ljusslingor passar perfekt på balkongen eller i träden. Välj mellan massa olika motiv på lamporna. Små trollsländor passar bra i träden och diamanter på balkongräcket.

Till ljusslingorna finns dessutom en smart batteribox om du vill använda slingan utan solpanel. Perfekt när solen lyser för få timmar eller när du vill använda slingan inomhus.

EXTERN LÄNK:

Lys upp trädgården med en ljusslinga

 ■ Hängande lampor

Häng små lampor från altantaket, i träden eller från blomlådan på balkongen. Välj risbollar i olika färger, mönster och storlekar för ett häftigt intryck eller glödlampsformade lampor för ett mer stilrent intryck.

EXTERN LÄNK:

Snygga till trädgården med olika hängande lampor

■ Lampor för räcken

Varför inte rama in altanen med lampor fästa i räcket? En smart lösning som ger ett gediget intryck. Passar även bra för bryggan och balkongen.

EXTERN LÄNK:

Lampor för räcken – perfekt för altanen

■ Vägglampor och stolplyktor

Den klassiska belysningen för trädgården och husknuten finns nu med solceller. Dessa lyser upp lite mer än de övriga solcellslamporna och passar där det saknas el helt, exempelvis i torpet eller sommarstugan. Lys upp trädgårdsgången med flera lampor eller husväggen för ett välkomnande intryck. Vissa har inbyggd rörelsevakt och passar därför bra på exempelvis garageuppfarten.

EXTERN LÄNK:

Här kan du handla stolplyktan

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln