Annons

Undvik fällorna när du handlar julklappar online

UC

Köper du hellre dina julklappar i lugn och ro hemma vid datorn?

I takt med att onlinehandeln ökar vid jul, ökar även antalet bedragare som kan lura dig på både pengar – och din identitet.

En ökad e-handel innebär tyvärr inte bara ett smidigt sätt att handla, det innebär också att bedragare hittar nya vägar att begå brott. Att tänka på vilken information man lämnar ut och vilka sidor som man handlar sina julklappar på är viktigt för att inte hamna i någon av bedragarnas fällor. Men vad är då viktigt att tänka på? Här har UC listat tre tips på vad du bör tänka på när du klickar hem julklapparna online.

EXTERN LÄNK:
Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

Lämna bara dina uppgifter på säkra hemsidor

När information skickas på internet görs det på två sätt, antingen helt öppet och läsbart eller krypterat vilket innebär att informationen som skickas inte är läsbar för en tredje part. För att det ska vara krypterat och säkert kan du kontrollera så webbsidans adress börjar med https och inte bara http. Många webbläsare markerar även detta med ett hänglås i adressfältet.

Klicka inte in på okända länkar

Ett allt vanligare tillvägagångsätt som bedragare använder sig av är att skicka ut meddelande med en osäker länk i. Ett meddelande kan komma från någon helt okänd, någon som utger sig för att vara bank eller myndighet eller till och med se ut att komma från någon av dina vänner. Om något verkar misstänksamt, kontakta den som skickat meddelandet innan du klickar på länken.

För bra för att vara sant?

Under julen dyker det ofta upp hemsidor med attraktiva erbjudanden. Gör research på butiken om du inte känner igen den. Annars riskerar du att betala för julklappar som aldrig dyker upp – och i stället får dina bankuppgifter kapade.

Så kan du skydda din identitet

Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador.

Med UC ID-skydd får du ett sms eller ett mail med information när något i din kreditupplysning ändras och du kan agera snabbt. Skulle du trots det bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på minuc.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder upp till 100 000 kronor efter en ID-kapning.

EXTERN LÄNK:
  Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

UC