Annons

Missarna du inte vill göra när du servar bilen

Rulla ut på sommarvägarna med en säker och glad bil. Genom att lämna bilen på service slipper du oroa dig.

Dessutom gör lite extra omsorg att det blir både billigare och enklare för dig som bilägare.

Här får du flera tips inför verkstadsbesöket.

Ett bra sätt att hålla nere kostnaderna är att jämföra verkstäder – en fackmässigt utförd standardservice enligt biltillverkarens serviceprotokoll är densamma oavsett verkstad.

Som kund kan du begära in offerter från två–tre verkstäder och använda dig av verkstadsportaler som Lasingo och Autobutler eller bilmärkets hemsida.

Ökad valfrihet för dig som bilägare

Din valfrihet kan du tacka EU för. För att skapa konkurrens på lika villkor i hela motorbranschen har EU avreglerat marknaden för reparations- och underhållstjänster. Det möjliggör ett brett utbud av konkurrerande bilverkstäder och bildelsleverantörer.

Avregleringen innebär att fler verkstäder kan utföra service på bilar som även omfattas av biltillverkarens nybilsgaranti.

Inför verkstadsbesöket

När det väl är dags att åka till verkstaden finns det några saker att tänka på. Töm bilen på värdesaker, särskilt om bilen ska stå på verkstadens parkering någon dag.

När du lämnar in bilen ska du kvittera en arbetsorder med prisuppgifter. Du ska även få ett kvitto på att du har lämnat ifrån dig bilnyckeln.

Lämna ifrån dig så många kontaktuppgifter som möjligt så att verkstaden kan kontakta dig vid eventuella tilläggsarbeten. Enligt reparationsvillkoren har verkstaden rätt att göra tilläggsarbeten som rör bilens trafiksäkerhet.

Serviceboken är bra att ta med sig, men allt fler personbilar har digitala serviceböcker.

Våga fråga

När du hämtar din bil ska verkstaden förklara vad de har gjort samt presentera faktura och serviceprotokoll. De ska även förklara eventuella garantier på det utförda arbetet och reservdelarna, samt redogöra för om bilen omfattas av något förmånligt assistansavtal eller annat erbjudande.

Förvänta dig att få svar på dina frågor och att verkstaden ska kunna visa vad de har gjort. Spara alltid faktura och serviceprotokoll.

Glöm inte oljan

När du ändå är på verkstaden kan det vara på sin plats att köpa en extra flaska motorolja av den sort som verkstaden har använt. Komplettera även med kylarvätska. Det är fackmannens råd!

Din valfrihet och fri konkurrens

Verkstadsvalet förespråkar ett fritt verkstadsval för alla bilägare, oavsett märke eller var man bor. Men det hotas av biltillverkarna som vill ta kontroll över din bils digitala innehåll.

Under våren 2017 kommer EU att avgöra frågan om vem som har rätt till den nödvändiga datan. Verkstadsvalet är för en konkurrensneutral lösning där det är du som bilägare bestämmer som över din bil och inte biltillverkaren.

EXTERN LÄNK

Läs mer om hur du väljer rätt verkstad här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln