Annons

Rött till kött och vitt till fisk – vi reder ut

Publicerad:
Foto: Colourbox

Måhända är det inte bästa vitvinssäsongen i just detta nu. Men om vi stannar inomhus och smörsteker den där fisken, ja då är det härligt friskt vitt som gäller. Men vilket?

Vinjournalisten Johan Franco Cereceda guidar till de bästa vita vinerna på beställningssortimentet.

Rött till kött och vitt till fisk? Jo, det gäller än, även om vi idag gärna är gränsöverskridande. Men till den nyfångade fisken är det gott, riktigt gott, med ett passande vitt vin som håller ihop smakerna och ger fisken liv på nytt. Fast i annan form.

Österrikiskt till kalven

Det vita vinet karaktäriseras av sin friskhet, sin höga syra som gör att det passar bra till rätter med påtagligt friska toner som just fisk och fräscha tillbehör. Det finns samtidigt en rejäl bredd på det vita vinet där en del faktiskt fungerar förträffligt också till kött. Ta bara den österrikiska druvan grüner veltliner som går jättebra till kalv, eller en fatlagrad chardonnay som passar utmärkt till frigående kyckling och till och med rätter av fläsk.

Gäller alltså inte rött till kött och vitt till fisk längre? Njae, både och, för så har vi blivit som vinkonsumenter, vi söker ju upplevelser bortom de gängse, vi vill hitta nya kombinationer även inom de traditionella segmenten. Då kan det vara värt att prova de olika vinstilarna, kolla hela vitvinsspektrumet – allt från krispig frivolt till mer fylliga viner med vaniljsöta, närmast tunga toner. Samt därtill hitta de passande rätterna. Då hamnar vi, trots allt, vid fiskdisken. Vi får heller inte glömma bort att vi i Sverige är rejält duktiga på att konsumera de simmande små djuren från hav och sjö och ur ett rent hälsoperspektiv, både för miljö och för den personliga hälsan, är det få rätter som slår en god fiskanrättning.

Torskrygg och chardonnay

I vinstilarna hittar vi en lättsam albariño som med sina friska smaker och höga syra är närmast optimal till ostron eller råa skaldjur. En lite kraftigare sauvignon blanc som helst är elegant i doften fungerar ypperligt till en mer tillagad komplex rätt. Och en skönt fatlagrad chardonnay med lite vaniljsötma är hur bra som helst till en smörstekt torskrygg med kokt potatis och smörstekta morötter. Ju lättare vin och högre syra, desto renare smaker på råvaran, följaktligen: ju bredare smakpalett, desto mer smak på fisk och tillbehör.

Svårare än så behöver det aldrig vara.

EXTERN LÄNK

Johan Franco Cereceda tipsar om några härliga vita viner – och vad du matchar till dessa.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN