Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Fyra vänner.
En stark önskan om att hinna umgås mer.
En kryssning till Finland visar sig vara just det de sökt efter.

I taxin på vägen ner mot Värtahamnen är förväntan stor inför den kommande resan.

De fyra vännerna — Sanja Miljanic, Kalle Källros, Veronica Vilhelmsson och Niki Kohmareh — har en vänskap som går många år tillbaka i tiden. De tidigare mer frekventa resorna tillsammans har dock blivit allt svårare att få till med åren; att hitta alternativ som gör att allas tidsschema går ihop är inte enkelt.

– Vi har ju velat ha mer tid med varandra och det ska bli sjukt kul att göra den här resan, säger Sanja.

Sanja Miljanic, Kalle Källros, Veronica Vilhelmsson och Niki Kohmareh.

Ville testa nytt grepp

Det de fyra var ute efter var en smidig minisemester med fokus på att få så
mycket kvalitetstid som möjligt, utan baksidan med det som en resa vanligtvis kan innebära: ledtider; väntan; köer; kontroller; transporter. Listan kan göras lång.

Ett nytt alternativ i form av en kryssning till Helsingfors kändes därför helt rätt.

– Jag tror att jag hade sagt nej om jag skulle behövt ta mig ut till Arlanda och sedan sätta mig på ett flyg. Det här känns otroligt smidigt och det är guld värt att kunna åka från mitten av stan och sedan bara kliva av i mitten av den stad vi ska till. Inga flygbussar eller dyra tåg från flygplatsen, säger Niki, medan Sanja fyller i:

– Vi kommer uppleva en stad flera av oss inte varit i tidigare men framförallt känns det spännande att veta att det kommer finnas massa aktiviteter på båten; spa, fina restauranger, bra shopping.

Gänget är uppenbart taggat på det som väntar när färden går över Stockholms gator.

Solglasögon i synk

Väl framme vid terminalen konstaterar gänget att förutsättningarna för en lyckad resa är på topp.

– Med det här vädret kan det inte gå fel. Jag vet var jag ska sätta mig när jag kommer ombord, säger Niki medan han demonstrativt plockar upp solglasögonen.

Väl på plats är det alltså soldäcket som lockar men först ska ändå hytten inspekteras och första intryck diskuteras.

– Man tänker knappt på att man är på en båt, det är lite som att åka från sitt eget hem till ett annat och allting känns väldigt smidigt, säger Kalle.

– Det känns lite som att vara på en finare flygplats, säger Sanja när hon beskriver den promenadgata som, kantad av butiker, barer och restauranger, går genom Silja Symphony.

– Väldigt stylish och modernt; som en liten egen värld, på havet.

Solen kallar och väskorna dumpas därför snabbt i hytterna innan hissen tar gänget upp till soldäck. Det märks att de fyra vännerna har en lång historia tillsammans då de närmast i synk plockar fram sina solglasögon och väljer att vända sig mot den värmande solen.

– Känslan av att sitta på däck och se ut över Stockholm och skärgården, att bara njuta av den vackra omgivningen med er sköningar som sällskap — underbart, säger Niki med värme i rösten innan han utbringar resans första:

– Skål!

Efter en fin stund i solen börjar det bli hög tid för dagens första planerade aktivitet.

– Spaaa, hörs det från Sanja och Veronica medan gänget rör sig ned för trappan.

Solrosor och bubblor

Med badkläder och ombyte inhämtade från hytten öppnas sedan dörren till Sunflower Oasis, Silja Symphonys eget spa.

Efter att först ha njutit av lite frisk havsluft ute på däck slår sig gänget ner i en jacuzzi och njuter av att landa in i bubblornas avslappnande värld.

– Spa:t är som grädden på moset för det gör hela båten till en semesterort. Nu mår man, säger Veronica.

Färdigbubblade är det sedan dags att förbereda sig för kvällens upplevelser. Middag följt av vinbar och på det en show som avslutning gör att gänget har mycket att se fram emot.

Efter diskussioner faller middagsvalet slutligen på Grill House. Med sin rustika inredning erbjuds en fyllig meny där servitör Niklas rekommenderar den hängmörade entrecôten.

– Vi kör på den, det låter hur härligt som helst, är gängets enade respons.

Niklas blir fortsatt uppskattad av gänget medan middagen fortlöper och både entrecôte och rekommenderade tillbehör konsumeras.

– Grill House är grymt, och inte minst Niklas. Han är dunder, säger Niki.

Förändrad syn

Mätta och belåtna väljer gänget att röra sig framåt på promenaden för att slå sig ned i vinbaren i Bon Vivant, en av de landningsplatser de sett fram emot inför avresa.

– Det är härligt att baren är placerad så att du antingen kan välja att sitta långt in i restaurangen och se ut över vattnet eller ute vid promenaden för att ta del av flödet av människor som passerar förbi, säger Sanja.

  • På Bon Vivant anpassas menyerna efter årstid och tema. Menu Nordic och Menu Nordic Vegan består av fem rätter, som även kan beställas à la carte eller i en vegansk version. Säsongens meny är en smakresa runt Östersjön. Det finns också många andra restauranger att välja bland och alla har nya à la carte menyer för säsongen.

Kvällen har dock mer att erbjuda och efter uppskattad vinstund väntar en sen show i showbaren Starlight.

– Den här är ju riktigt bra. Härlig känsla och inlevelse och väldigt bra nummer, säger Kalle medan gänget rör sig tillbaka mot hytterna där ytterligare intryck sammanfattas.

– Jag är överraskad av det breda utbudet av restauranger, det känns som det finns något för alla och väldigt trevligt bemötande från de som jobbar här, säger Veronica.

– Min syn på kryssning har varit ”fest, svensexa, möhippa och folk som i allmänhet åker för att dricka mycket”, påpekar Kalle.

– Ja, ”finsk karaoke, heltäckningsmatta och Koskenkorva”, skrattar Niki. Det här är ju något helt annat.

Med nya intryck i ryggsäcken väljer gänget sedan att göra natt för att vara utvilade inför kommande dags äventyr.

Helsingfors levererar

Solen vaknar och vännerna är snabba med att röra sig ned mot den italienska restaurangen, Tavolàta, där en diger frukostbuffé står uppdukad.

– Den här frukostbuffén är dunder, säger Niki med betoning när han använder sitt favorituttryck.

När båten väl lagt till i Helsingfors väntar en dag med ett gediget schema.

På vägen in mot centrum passeras en saluhall, vackert placerad längs med vattnet, vilken inte passerar obemärkt.

– Jag gillar verkligen den här. Den ligger så nära terminalen och så fort vi kom in i den kändes det som att man var i ett helt annat land, säger Sanja.

Väl ute igen fortsätter promenaden utefter vattnet, innan en korsning slutligen styr vidare in mot Esplanaden. Den stadspark som är så uppskattad av såväl lokalbefolkning som turister.

– Det här var väldigt läckert, så härligt med alla uteserveringar på gatorna som omger parken, säger Sanja.

Utmed parken ligger också Kappeli, en restaurang som agerar populärt lunchstopp för den som besöker Helsingfors över dagen. Precis som de fyra vännerna nu gör.

– Toppklass på maten här, supergott. Jag förstår att den är så populär, säger Kalle.

En välsmakande tvårätters toppas sedan av en ”dessert” utefter vägen.

– Vi sätter oss där på trappan, så vi kan njuta fullt ut, säger Veronica efter att de inhandlat varsin glasskombo i olika färger.

Väl på trappan lämnas en stund åt att bara vara.

I nuet, och i sällskapet.

Tre snabba tips på saker att besöka i Helsingfors

  • Skywheel — läcker utsikt över staden från ett pariserhjul
  • Amos Rex — läckert museum beläget under jord
  • Löyly — kombinerad bastu och restaurang i unik miljö

Nära till det mesta

Med även desserten avklarad beger sig gänget åter mot fartyget och som sällskap syns ett antal påsar från olika butiker som besökts under dagen.

– Man måste givetvis passa på att shoppa när man är här. Det är alltid spännande att gå i nya butiker som inte finns hemma för att ta del av ett annat utbud, säger Veronica.

– Jag känner ett lugn över att veta att det är så nära till båten att man till och med hade kunnat gå tillbaka under dagen om det var något man insåg att man hade glömt att ta med sig, alternativt ville lämna av det man shoppat. Det är en sak jag verkligen uppskattar, säger Sanja medan de fyra åter äntrar promenaden på Silja Symphony.

– Det känns skönt att vara ”hemma” igen, säger Sanja och Niki i kör.

Morgonens frukostbuffé gav mersmak — valet av middagsvärd denna kväll faller även det på Tavolàta.

– Det är härligt att det finns ett så stort utbud av restauranger på båten att man kan variera från dag till dag. Nu föll visserligen valet på samma som i morse men vi ville ju alla ha mer av det goda härifrån, skrattar Niki.

Under middagen pratar vännerna åter om de nya intryck de tagit med sig angående vad en kryssning kan erbjuda.

– Folk här är så glada och det är en härlig stämning. Alla generationer samlas på samma ställe och det är nog det jag fastnat mest för på den här resan, säger Kalle.

– Ja men verkligen. Det är glada miner överallt och en härlig blandning av människor; det finns ju något för alla åldrar, säger Veronica.

Avslutar på bästa sätt

Efter ännu en show med tillhörande drinkar i Starlight beger sig vännerna upp till övre däck för kvällens sista stopp.

– Det här är ju Östersjöns största nattklubb så givetvis måste man se vad den har att erbjuda, säger Sanja medan gänget rör sig upp för trappan till New York Club.

Väl på plats kör DJ:n på för fullt medan dansgolvet fylls på alltmer.

– Vad vill ni ha? Jag bjuder, säger Niki innan glas och flaskor klingas mot varandra.

– Skål! Vilken fantastisk resa det har varit. Nu dansar vi hela vägen in och avslutar den på bästa sätt, fortsätter han, medan Kalle instämmer:

– Yes, nu kör vi all in!

  • Silja Symphony erbjuder Östersjöns största dansgolv och i Sky Lounge bjuds det på show varje kväll. Här kan ni kombinera nöjet av show, dansgolv och livemusik, eller bara luta er tillbaka i en av de sköna fåtöljerna som omger scenen. Här är det svårt att inte trivas på de senare timmarna.

Heta moves och en ny tradition

När dagsljus åter omger båten stiger gänget upp för en avslutande frukost i Bon Vivant.

Efter att denna avnjutits i lugn och ro spenderas sedan sista timmen i Sea View Lounge, längst fram i båten, där de nya minnen som skapats under resan får liv.

– Min favorit var att vandra runt i Helsingfors. Jag älskar verkligen gatorna, de låga husen, de olika färgerna; det är något speciellt med att gå runt där, säger Niki.

– Jag tycker det var härligt att vakna på båten och sätta sig vid frukostbordet och titta ut över vattnet. Det här är som hemma paketerat i en fantastisk upplevelse. Du får två resor i en genom att både få kryssningen samt uppleva en stad i ett annat land, fortsätter Sanja.

– Jag har verkligen uppskattat känslan att bara vandra runt här på båten och alltid ha något som lockar. Det har varit speciellt, uttrycker Kalle.

– Ja men det bästa var ju ändå att få se dina moves på dansgolvet igår, säger Veronica.

– Jag vet att ni gillar dem, de är heta. De lämnar ingen oberörd, säger Niki medan hela gänget skrattar högt.

Medan Silja Symphony majestätiskt glider in den sista biten genom Stockholms skärgård blir minnen till löften.

– Vi borde göra det till en årlig tradition. Man vill ju upptäcka mer av Helsingfors och det finns många saker vi vill uppleva på båten vi inte hunnit med. Eller varför inte åka till Tallinn nästa gång? Det finns ju fler destinationer!

– Absolut. Det är så smidigt att kunna åka så här så det finns egentligen ingen ursäkt för att inte göra om det.

– På något sätt har båten knutit samman två länder i och med att man inte upplevt att man rest. Här har det känts sömlöst och det har jag inte riktigt reflekterat över tidigare. Det är lite som att du går ut på stan en kväll: käka gott, se en show och sedan en natts sömn bara så är du framme.

– Vad har vi inte fått på den här båten? Vi har fått upplevelser, god mat, underbar utsikt på däck och chans att njuta av relax och spa; en allt i ett-upplevelse. Och allt i goda vänners sällskap.

– Vi gör det till en tradition. Let’s go.

De fyra vännerna har äntligen fått sin önskan om mer kvalitetstid tillsammans uppfylld.

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2023-06-05

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET