Annons

Så skyddar du dig mot ID- kapning under julledigheten

UC

Kommer bostaden stå tom i jul? Under julhelgen är det många som väljer att resa bort – vilket tyvärr bidrar till att antalet inbrott ökar.

Här listar UC fyra tips på hur du kan få en tryggare jul borta från hemmet.

Allt fler svenskar väljer att resa bort över julen. Oavsett om du åker iväg för att umgås med familj och vänner eller beger dig mot varmare breddgrader är det en bra idé att säkra upp ditt hem. Det är vanligt att oroa sig över att någon bryter sig in i hemmet och stjäl värdefulla saker, men du kan bli av med mycket mer än så. ID-kapningar har blivit ett allt vanligare brott i Sverige.

Men med några enkla åtgärder kan du minska risken för att både få inbrott och din identitet kapad. Här listar UC fyra enkla tips som du kan tänka på innan du reser bort i jul.

EXTERN LÄNK:
  Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

1. Lås profilen i sociala medier

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar att du är bortrest och hur länge du är hemifrån. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg. Därför bör du också fundera på om du bör låsa din profil så att bara dina vänner kan se dina bilder.

2. Kommer det snöa när du är borta?

En oskottad uppfart är ett tydligt tecken på att du är bortrest, så om du har möjlighet, be din granne skotta uppfarten så ser det ut som att du är hemma.

3. Använd timers på lampor

Timers på lampor och ljusstakar i fönstren är ett enkelt knep för att få det att se ut som att du är hemma.

4. Sätt lås på brevlådan

ätt ett lås på din brevlåda så att endast du får tillgång till din post. Ett vanligt sätt för bedragare som kapat någons identitet är nämligen att beställa saker i ditt namn och sedan gå och fiska upp avi:n från din brevlåda. Ett lås gör det i alla fall lite svårare att lyckas med detta.

Om du drabbas

Vid en eventuell ID-kapning kan du i vissa fall få hjälp via din hemförsäkring, men det är viktigt att du kollar vad just din hemförsäkring täcker. I många fall kan det vara att en hemförsäkring endast hjälper dig efter att brottet har begåtts. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador. När någon uppgift i din kreditupplysning ändras får du ett sms eller ett mail med information, vilket gör att du snabbt kan agera, oavsett var du befinner dig i världen. Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på MinUC.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder efter en ID-kapning.

EXTERN LÄNK:
Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

UC