Annons

Sex steg till friskt tandkött

Foto: Colourbox
PARODONTAX

Många svenskar lider i det tysta av blödande tandkött.

Något som kan leda till stora problem i munnen.

Med genom att tänka på sex viktiga detaljer kommer ditt tandkött må mycket bättre.

Var tredje svensk lider av blödande tandkött – men en majoritet struntar i att göra något åt det, visar en ny stor undersökning som läkemedelsföretaget GSK har gjort.

Att ignorera problemet är dock inte bra.

Blödande tandkött kan nämligen leda till tandköttsinflammation – som i sin tur kan leda till tandlossning.

Orsaken till blödande tandkött är vanligen att bakterier samlats runt, på och mellan dina tänder. Så lösningen för att bli kvitt problemet är en god munhygien.

– Munhygienen är extremt viktig. Ju tidigare man behandlar, desto bättre, säger säger Per Ramberg, övertandläkare och docent.

Här får du tips hur du själv kan motverka och bli av med problemen – genom en bättre munvårdsrutin:

1. Två gånger två

Borsta tänderna två gånger per dag i två minuter. Var varsam, att borsta hårt är inte alltid det bästa. Det är till och med så att om man borstar för hårt, för mycket eller använder en utsliten tandborste kan det skada emaljen. Man bör även byta tandborste var tredje månad.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

2. Var noggrann

Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att ta bort plack på svåråtkomliga ställen, som till exempel mellan dina tänder. Var metodisk när du borstar så att du inte glömmer någon yta. Då kan du hålla plackbilningen under kontroll.

3. Glöm inte tandköttskanten

Tandköttskanten, alltså området där tandköttet möter tanden, är ett särskilt gynnsamt område för uppbyggnaden av skadliga bakterier. Var därför extra noggrann med att borsta bort plack här.

4. Lär dig vinklarna

Du ska använda en cirkulär eller elipsformad rörelse när du borstar och hålla tandborsten mot tandköttet i en 45-graders vinkel. Det hjälper till att rengöra tandköttskanten. För att komma åt baksidan av dina framtänder luta tandborsten vertikalt och använd den främre delen för att göra små, cirkulära rörelser.

5. Besök tandläkare eller tandhygienist regelbundet

En tandläkare eller tandhygienist kan upptäcka problem med ditt tandkött innan du ens har några symptom. Om du lider av blödande tandkött berätta detta omgående hos tandläkaren så att du kan få hjälp innan problemen blir för allvarliga.

6. Använd parodontax

Borsta alltid tänderna med fluortandkräm. Välj en som har bevisad effekt av att minska uppbyggnaden av plack.

Det har tandkrämsinnovationen parodontax som kan ersätta din vanliga tandkräm. Den är fyra gånger mer effektiv än en vanlig tandkräm på att ta bort huvudorsaken till blödande tandkött*

Tandkrämen gör tandborstningen enklare och mer effektiv för den som besväras av blödande tandkött eller ligger i riskzonen att få problem.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

* Efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

CHSE/CHCSYL/0029/17

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Parodontax