Annons

Så gör hon ditt julmys mycket godare

Hon är kvinnan som ligger bakom ditt julmys.

I 25 år har Åsa Orsvärn blandat glögg med varsam hand.

Här berättar hon om hantverket, historian, misstagen – och framgången.

Alkoholfri glögg har kanske aldrig varit så populärt som nu. Det är ett lika självklart inslag under svenskarnas julmys som julgranen och julskinkan.

Åsa Orsvärn.

Åsa Orsvärn är Chief Blender för Blossa Glögg. I många år har hon och hennes kollegor blandat Blossas alkoholfria glögg för att du ska få den perfekta blandningen till jul. Ett arbete som tar längre tid än du kan ana. Redan i augusti året innan drycken ska ut på marknaden börjar hon sitt laborerande.

– Det tar sin lilla tid. Det tar tid att hitta råvaror som håller kvalitetsmässigt och det tar tid för leverantörerna och att utvärdera smakerna. Jag smakar, tar bort, smakar tar bort och så vidare, säger hon.

Måste skapa ett nytt recept varje år

Blossas alkoholfria glöggsorter innehåller den unika kryddblandningen med bland annat färsk kryddnejlika, kardemumma och ingefära och kommer från odlare i länder som Kina och Guatemala.

– Kryddorna provas och köps in under augusti året innan nästa års julsäsong. Så under 2016 köper vi för 2017.

Den alkoholfria glöggen tillverkas av riktigt vin från utvalda europeiska vingårdar, men alkoholen tas varsamt bort från vinet när den gett rätt smak. Vinet ändrar karaktär från år till år vilket gör att Åsa Orsvärn måste skapa ett nytt receptet varje år – just för att det ska smaka likadant som det alltid gjort.

– Tänk dig att du köper ett vin i år. Nästa år kommer ett likadant vin smaka annorlunda. Vi blandar flera olika sorter, och varje år måste vi välja nya. Vi ska gärna vara färdiga med receptet i januari, men vi brukar vara klara någon gång i mars.

Men ni har aldrig blivit sena ut på marknaden?

– Julen kommer när den kommer, det finns ingen diskussion om att julen kan komma en annan gång. Så nej. Men varje år har såklart sin utmaning.

Leverantörer kan höra av sig och meddela att en komponent är förstörd, det har hänt. Eller så är man inte nöjd när produktionen väl är igång. Det har också hänt. 

– Det är verkligen en fasa.

Eller som det året det tog slut i handeln. Då blev det ramaskri.

– Det var veckan före jul. Och då kan vi inte göra nytt för vi häller inte bara i lite grejer och sedan är det klart, det är inte som läsk. Kryddorna till exempel ska ju lagra i tre månader. Så nu ser vi till att göra lite för mycket i stället.

Chokladsmak går bort: ”Smakar illa”

En av årets nyheter är Blossa Hantverksglögg, en ekologisk alkoholfri glögg med smak av blåbär och ingefära. 

– Tanken med den är att hylla ett visst hantverk och i år är det trä och träkonst, samt nordiska smaker. Blåbär kände vi ganska snabbt att vi ville ha men sedan behövde vi något mer. Och då passade ingefära bäst.

Nästa års smak är redan bestämd – men det är inget hon kan avslöja.

Chokladglögg ser det dock inte ut att bli. Det är en kombination hon aldrig lyckats med trots att hon testat flera gånger.

– Choklad, vin och glöggkryddor går inte ihop. Framförallt efter någon månad, då smakar glöggen illa.

EXTERN LÄNK: Få mer glögg-inspiration här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln