Annons

Så påverkas du av nya amorteringskravet

Foto: Pexels
MITTBOLÅN

1 mars nästa år träder det nya amorteringskravet på bolån i kraft.

För dig som ska teckna ett nytt lån kan det vara bra att känna till vad det innebär.

Här kommer en snabb förklaring på hur det påverkar dig.

Samtliga privatpersoner som tar nya bostadslån kommer att omfattas av det nya amorteringskravet från den 1 mars 2018. Lånar du över 4,5 gånger din bruttolön får du amortera en extra procent – utöver det befintliga amorteringskravet.

Men vad räknas som inkomst och gäller kravet endast nya lån?

EXTERN LÄNK

Letar du bostad? Jämför och ansök om lånelöfte genom MittBolån

Vad räknas som inkomst?

Det är hushållets totala inkomst som räknas och det är taxerad bruttoinkomst före skatt som ligger till grund. Även andra varaktiga inkomster såsom barnbidrag och studiebidrag kan räknas in som inkomst av banken.

Vad gäller vid köp av nyproducerad bostad?

Samma möjlighet för banken att göra undantag från det nuvarande amorteringskravet kommer att gälla för det skärpta kravet. Banken får alltså bevilja amorteringsfrihet i max fem år för förstahandsköpare.

Vid införandet av det tidigare amorteringskravet visade det sig att få banker beviljade amorteringsfrihet för nyproduktion.

EXTERN LÄNK

Se vilka räntor bankerna kan erbjuda dig – jämför på MittBolån

Om jag byter bank?

Om du flyttar ett lån du tog före införandet av det skärpta amorteringskravet så omfattas du inte av de nya reglerna. FI skriver: ”Vi anser att det är viktigt att man som kund ska kunna flytta befintliga lån till en ny bank utan att amorteringsvillkoren påverkas”. Detta sades också tidigare när det nu gällande amorteringskravet infördes men i dag kräver de flesta banker amorteringskravet även vid flytt av lån.

Om jag vill låna mer för att renovera min befintliga bostad?

Det utökade lånet kommer att omfattas av det skärpta amorteringskravet om lånet gör att ditt lån överstiger 4,5 gånger din inkomst. Om det utökade lånet gör att din belåning hamnar över 50 procent av bostadens värde kommer även det befintliga amorteringskravet att gälla.

Kan bankerna göra undantag?

Bankerna måste följa reglerna men kan ställa högre krav på amortering om de vill. Precis som med det befintliga amorteringskravet så kan bankerna även bevilja undantag vid tex dödsfall och sjukdom.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

MittBolån