Därför kan det lukta fisk i underlivet

Har du känt att det luktar fisk från underlivet? Har du fått annorlunda flytningar och klåda?

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Då kan du ha drabbats av något så vanligt som bakteriell vaginos.

Lyckligtvis är tillståndet lätt att behandla.

Här berättas hur.

Bakteriell vaginos är ett vanligt tillstånd bland fertila kvinnor. Enligt en internationell undersökning framgick det att var tredje kvinna i åldrarna 14-49 hade bakteriell vaginos.

Det vanligaste symtomet är en illaluktande, tunn flytning som till lukten kan påminna om fisk och som är grå eller gul till färgen. Klåda och irritation är också vanligt. Lukten kan upplevas ännu starkare precis efter mens eller efter att du haft vaginalt samlag utan kondom.

Det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Byter du sexpartner ofta? Då rekommenderas att ni använder kondom.

Obalans mellan bakterier

Så vad beror då bakteriell vaginos på? En sak är i alla fall säker: det handlar inte om dålig hygien.

I slidan ska det alltid finnas bakterier. Ibland uppstår en obalans mellan dessa. Konsekvensen av denna obalans kan leda till bakteriell vaginos.

Ibland kan det även svida och klia runt slidmynningen. Då kan det bero på att du även fått svamp i underlivet. Vanliga symtom på vaginal svamp är klåda, sveda och vita, gryniga flytningar.

Så behandlar du

Bakteriell vaginos har en tendens att komma tillbaka till kvinnor som tidigare drabbats. Som tur är finns det behandling.

Multi-Gyn ActiGel 2in1 är en dubbelverkande vaginalgel som är kliniskt bevisad att behandla bakteriell vaginos och dess symptom. Gelen stoppar symtom som illaluktande flytningar och dålig lukt. Den ger också snabb lindring av intimbesvär som klåda, sveda och irritation, från första appliceringen. Multi-Gyn ActiGel 2in1 återställer pH-värdet i slidan och innehåller naturliga ingredienser som skyddar den känsliga vävnaden i slidan från skadliga bakterier på ett säkert och naturligt sätt.

Osäker?

Om du är osäker på om det är bakteriell vaginos eller något annat du drabbats av bör du alltid kontakta en läkare för en gynekologisk undersökning. Läkaren undersöker då flytningens utseende, lukt och surhetsgrad.

Om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos är det viktigt att du tar upp detta med din läkare eller barnmorska.

Multi-Gyn ActiGel 2in1 är en medicinteknisk produkt, läs bipackssedeln innan användning.

Uppdaterad 2024-04-05 | Publicerad 2022-09-19

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET