Annons

Vanliga problemet: Så många har fotsvamp

CCS FOOT PRO

Nästan en av fyra drabbas någon gång av fotsvamp.

Ett mycket smittsamt problem – som går att undvika med rätt knep.

– Behandlar du inte vinner svampen, säger Ann-Sofie Johansson, medicinsk fotterapeut.

Foto: Privat
Ann-Sofie Johansson, medicinsk fotterapeut

Fotsvamp ger ofta klåda, sveda och en brännande känsla på huden och det uppkommer lätt sprickor och torra hudflagor som kan göra ont.

Mellan 15 och 25 procent drabbas någon gång av fotsvamp, enligt en brittisk studie. Det är vanligast bland vuxna och fler män än kvinnor drabbas.

Fotsvamp är mycket smittsamt. Svampen trivs där det är fuktigt och varmt och det är därför vanligt att svampen sprids i allmänna duschar och omklädningsrum. Täta, varma skor är också en perfekt miljö för svampsporerna att leva i.

– Gå inte barfota i en fuktig miljö, använd badtofflor i duschen på gymmet och på badhuset för att undvika problemen, säger Ann-Sofie Johansson, medicinsk fotterapeut, som driver en fotvårdsklinik på Södermalm i Stockholm.

”Kan leda till nagelsvamp”

För att undvika att smitta andra är det också viktigt att behandla fotsvampen så snart du upptäcker problemen. Ann-Sofie Johansson menar att fotsvamp är är det fotproblem där vi behöver mest hjälp.

EXTERN LÄNK:

Har du också problem med fötterna? Läs om CCS Foot Pro här

Det är också viktigt att behandla fotsvampen i ett tidigt stadie för att problemen inte ska bli värre. Problemen börjar ofta som en spricka mellan de två yttersta tårna, men kan spridas över hela foten eller till naglarna om det inte behandlas.

– Behandlar du inte vinner svampen. Fotsvamp kan leda till nagelsvamp och det vill du inte ha. Det är inte roligt och jättesvårt att bli av med. Man ska ta fotsvamp på allvar för det kan leda till tråkiga problem.

Vid nagelsvamp får man ofta missfärgade och tjocka naglar, och det luktar ofta lite illa. Om du inte behandlar nagelsvamp kan det leda till att nageln förlorar sin hårdhet och lossnar från nagelbädden.

Förebygg fotsvamp

Utöver att inte gå barfota i allmänna duschar och omklädningsrum finns det vissa saker man ska tänka på för att undvika fotsvamp.

– Tvätta fötterna varje dag och torka noga mellan tårna. Och tvätta dina strumpor i 60 grader, så att svampsporerna dör.

Sedan ska du se till att hålla huden smidig och hel så att svampen inte får fäste.

– Smörja är A och O för att huden ska hållas intakt.

CCS Foot Pro är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning.

EXTERN LÄNK:

Har du också problem med fötterna? Läs om CCS Foot Pro här

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM