Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.
Visste du att det finns ett enkelt sätt att få piggare ben under höstens trötta löpsteg?
– Många har fördomar att stödstrumpor bara är till för äldre eller när man flyger, men det är långt från sanningen, säger Monica Odell, distriktssköterska.
Hösten är här. Det är dags att ta nya tag, och för många innebär det en löptur i den krispiga höstluften. Har du inte riktigt kommit igång ännu så är du nog bekant med de första trötta löpstegen innan kroppen riktigt har värmt upp. Men det finns ett knep att hjälpa benen på traven och öka prestationen – både under, efter och innan passet.
– Stödstrumpor är inte bara till för de som står eller sitter länge, de har minst lika bra effekt under fysiska aktiviteter – och är till för för alla, både proffs och glada hobbymotionärer, säger Monica Odell, distriktssköterska med expertis inom kompressionsmaterial.
Ökar musklernas kapacitet
Stödstrumpor, även kallade kompressionsstrumpor, ger ökat tryck över underben och ankel för att förhindra att vätska samlas i vävnaderna så att benen svullnar. Strumporna får på så sätt benen att känns piggare, då transporten av syre underlättas och musklerna får näring. Detta ökar i sin tur musklernas kapacitet och kan förbättra hela din träningsupplevelse – och dina resultat.
– Benen känns tyngre när de svullnar, ibland nästan som bly. Det är inget farligt, men påverkar din känsla när du löper. Eftersom stödstrumpor hjälper venerna att pumpa blod till hjärtat känner man sig lättare i språnget.
”Känner mig som en elitidrottare”
Stödstrumpor stabiliserar benmuskulaturen och ger stöd till fotleden, vilket minskar risken för skador under träningen, men har även effekt på återhämtningen efter passet.
– När du löper och knyter dina skosnören innan ett löppass kan de sitta lagom och bra, men under ett pass svullnar ben och fötter vilket ger en tryckande känsla i skon, nästan ett som ett svagt, bultande myrkryp. En förbättrad blodcirkulation förebygger den känslan, förklarar Monica Odell.
Hilma, Cecilia, Julia och Emma tränar tillsammans för att komma tillbaka i form efter sommaren. De använder Mabs Active Dryarn stödstrumpor under säsongens löpträning.
– Stödstrumporna får verkligen min träning att kännas effektiv. De får mig nästan att känna mig som en elitidrottare, som jag som glad motionär såklart älskar, säger Hilma.
Hilma berättar att hon upplever en extra spänst i steget.
– Jag gillar särskilt att stödstrumporna andas och trycket som underlättar blodflödet, samtidigt som jag känner mig stabil med stödet kring vad och ankel, säger Hilma.
Cecilia, som haft problem med återkommande skador, instämmer.
– Jag får lätt problem med benhinneinflammation och då är det perfekt att använda stödstrumpor i förebyggande syfte. För mig har det verkligen tagit emot att börja springa igen efter en knäskada och nu när jag är igång känner jag att jag verkligen har saknat känslan och energin det ger mig.
Storleken spelar roll
Men hur hårt ska stödstrumpor egentligen sitta? En för liten strumpa ger ett för hårt tryck, vilket kan ge motsatt effekt – att muskeln får en försämrad cirkulation. En för stor strumpa ger ingen effekt alls. Det är därför viktigt att ta rätt mått på ankel, vad och fot, men även att se till att välja rätt material.
– Välj rätt strumpa för rätt tillfälle och se till att mäta noga, helst på förmiddagen. Om man är mellan två storlekar så är det viktigt att välja den som sitter bäst vid ankeln. Har du inte rätt tryck i ankeln får strumporna inte sin fulla effekt.
Så här mäter du för rätt stödstrumpa:
- Använd ett måttband för att få rätt mått.
- Ta måtten direkt på morgonen innan benen och fötterna svullnat.
- Utgå ifrån dessa tre mått:
1) omkretsen runt ankeln där den är som smalast
2) omkretsen runt vaden där den är som bredast
3) din skostorlek - Använd angivna måttabeller på förpackning för att se vilken storlek du skall ha.
- Om du inte hittar en strumpa som passar dina mått exakt är det viktigast att utgå ifrån ankel- och vadmåttet. Med rätt mått får du rätt storlek, rätt kompression och rätt effekt!
Bli kvitt fördomarna
Monica Odell upplever att det finns en del fördomar kring vad stödstrumpor är, vad de är till för och även deras utseende. Hon menar att det förut främst fanns alternativ i tråkiga, kamelfärgade material och att de användes mest av den äldre generationen. Idag finns de i ett helt annat utbud.
– Idag har vi ett större hälsofokus än förut, med en tydligt utstakad friskvårdslivsstil, och därmed även trender i hur man klär sig. Jag ser det lika naturligt att vi borde ha en stödstrumpegarderob hemma, som att ha ett urval av sportbh-ar eller särskilda träningstrosor.
Strumporna är särskilt effektiva vid uthållighetsträning som löpning och vid explosiva sporter såsom fotboll eller basket.
– I höst har vi tillsammans hittat en gemensam kraft i träningen och med strumporna på känns vi som ett lag med full fart framåt, säger Hilma.
Julia instämmer.
– Jag försöker komma ut och springa någon gång i veckan, nu alltid med stödstrumporna på för att bättra på konditionen. Det blir så himla mycket lättare att göra det i grupp, då vi alla kan peppa varandra, säger hon.