Annons

Studie: Det är världens hälsosammaste sport

I en kombination av motion, koordination och bollkänsla är tennis världens hälsosammaste sport. Det visar en studie från Danmark. Nu gör Svenska Tennisförbundet satsningar för att locka fler till sporten.

– Tennis ger ett komplett paket ur ett motionsperspektiv, säger idrottsforskaren Erik Hemmingsson.

Personer som utövar tennis lever i genomsnitt 9,7 år längre än den som inte idrottar alls, visar studien som gjorts på uppdrag av danska Hjerteforeningen. I forskningsrapporten har man undersökt förbättringarna i förväntad livslängd i samband med deltagande i olika sporter. På andraplats hamnade badminton, där utövarna höjde medellivslängden 6,2 år och trea kom fotboll med 4,7 år.

Erik Hemmingsson, som forskar på motion och hälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, berättar att tennis är en av sporterna du kan hålla på med hela livet.

– Tennis är skonsamt mot kroppen i jämförelse med andra sporter och oavsett din ålder finns det alltid saker att utveckla. Den danska studien fick mig att haja till. Av all forskning jag har tagit del av, så är det inget som slår tennis som idrott, som det verkar.

Ny målgrupp spelar tennis

Mot bakgrund av detta har Svenska Tennisförbundet (SvTF) gjort flera satsningar för att göra sporten mer tillgänglig för alla. Ett av dessa initiativ är projektet Tennis på studs, som ska göra det lättare för pensionärer att lära sig spela tennis.

– Vi har redan många veteraner som spelar tennis – men få i åldrarna 65+ är nybörjare. Nu kan vi erbjuda en ny målgrupp möjligheten att börja spela, säger Emma Ernlund som är projektledare för initiativet.

Tennis på studs är en enklare form av tennis som är bättre anpassad för utövarna. Banorna är mindre, bollen mjukare och två studsar är tillåtet. Startskottet för konceptet gick hos pilotklubben Öviks Tennisklubb tillsammans med en lokal pensionärsförening och har sedan dess vuxit i snabb takt – nu bedrivs Tennis på studs i 18 tennisklubbar i landet.

”Tennishjärta”

I ett ytterligare initiativ har SvTF, tillsammans med Hjärt-Lungfonden, skapat kampanjen ”Tennishjärta”, med syftet att visa tennisens hälsofrämjande egenskaper och att det är en idrott som passar alla.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN