Annons

4 vanliga tecken på svamp i underlivet

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger av en svampinfektion i underlivet. Klåda är ett vanligt tecken på svamp i underlivet.
Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger av en svampinfektion i underlivet. Klåda är ett vanligt tecken på svamp i underlivet.

Svamp drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet. Tillståndet är ofarligt men jobbigt. Misstänker du att du kan vara drabbad? Här är fyra vanliga tecken på svamp i underlivet.

En svampinfektion i underlivet beror oftast på jästsvampen Candida albicans. Svampen finns vanligtvis i tarmen hos alla människor. Hos vissa finns jästsvampen även i slidan utan att ge besvär. För det mesta märker vi alltså inte av den, men om kroppens immunförsvar av någon anledning försvagas, kan det uppstå en obalans som gör att svampen förökar sig och orsakar en inflammation i slemhinnan.

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger av en svampinfektion i underlivet. Det kan såklart kännas besvärligt och smärtsamt men brukar gå över av sig själv eller med hjälp av receptfri medicin.

Misstänker du att du fått svamp i underlivet? Här listas fyra vanliga tecken på att du drabbats av svamp i underlivet.

1. Klåda och sveda

De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar, svider och är irriterat kring slidöppningen och på blygdläpparna.

2. Vit, grynig flytning

Du kan få flytningar som är tjocka, vita och gryniga. Men flytningarna kan också vara tunna eller som vanligt – alltså vitaktiga, svagt gulaktiga eller genomskinliga.

3. Svullna, ömma slemhinnor och blygdläppar

Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Du kan känna en svidande, brännande känsla, särskilt när du kissar eller har slidsamlag. Blygdläpparna kan bli röda, svullna och sköra.

4. Vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna

Du kan få en vit hinna i vecken mellan de inre och de yttre blygdläpparna som du inte haft tidigare. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns mellan blygdläpparna för att skydda mot bakterier.

Behandling av underlivssvamp

Symptomen för svamp i underlivet kan försvinna av sig själv. Ibland behövs dock behandling med receptfria läkemedel, då svampen inte går över eller obehaget blir för stort. Eftersom svampen kan orsaka klåda och sveda vill många ha en snabb lindring.

  • Lufta ditt underliv så mycket som möjligt.
  • Tvätta dig inte med starka produkter i underlivet – vatten räcker.
  • Använd inte vatten i onödan då det är uttorkande.
  • Tillför extra fukt i slidan – barnolja eller exempelvis vaselin kan lindra smärtan.
  • Avstå från penetrerande sex – slemhinnan är skör under infektionen och det göra ont att föra upp något i slidan.
  • Behandla med receptfria läkemedel såsom Pevaryl (ekonazolnitrat). Pevaryl finns som fyra olika produkter med olika applikationsform: Pevaryl vagitorium 150 mg, Pevaryl Depot kräm 150g samt Pervaryl kräm 1%. Samtliga behandlar vaginal svamp på samma sätt.

Pevaryl är Sveriges mest köpta produkt mot underlivssvamp och har använts av miljontals kvinnor. Den har funnits på den svenska marknaden sedan 1977 och finns att köpa receptfritt på apotek.

Undvik starka produkter när du tvättar dig i underlivet. Det räcker gott och väl med vatten.
Undvik starka produkter när du tvättar dig i underlivet. Det räcker gott och väl med vatten.

Pevaryl, receptfritt läkemedel som innehåller Econazol nitrat för behandling av svampinfektion i underlivet. Pevaryl vagitorier 150 mg, Pevaryl Depot vagitorier 150g, Pevaryl kräm 1%. Pevaryl ska endast användas under första trimestern av graviditeten efter läkares inrådan. Kontakta läkare om ingen förbättring sker eller om symtomen förvärras inom 3 dagar efter påbörjad behandling. Kontakta läkare om symtomen inte fullständigt försvunnit inom 7 dagar efter påbörjad behandling. Läs bipacksedeln noga innan användning. Tillverkare: Karo Pharma AB, info@karopharma.se. För fullständig information se fass.se. SE_Pev_666, 09/2022

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN