Annons

"Vi behöver fler tjejer med utlandsfödda föräldrar"

Foto: Svenska Fotbollförbundet
Målet är att få fler tjejer med utlandsfödda föräldrar att spela fotboll.
SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET

Gemenskap, laganda och den eviga jakten på målchanser.

Det är några skäl till att hundratusentals ungdomar spelar fotboll.

Men det finns fortfarande grupper som är underrepresenterade.

– Vi behöver få ut mer flickor med utlandsfödda föräldrar i fotbollsrörelsen, säger Sevana Bergström på Svenska Fotbollförbundet.

Fotboll är Sveriges – och världens – största sport. Den traditionella vägen in i idrotten är ofta en förälder som känner till den lokala idrottsföreningen och tar med sina barn till verksamheten.

Men vad händer om man inte har samma vägar in i föreningslivet?

– Tittar man på den gruppen som är underrepresenterade i fotbollen i dag så är det flickor med två utlandsfödda föräldrar. De här flickorna har inte den traditionella vägen in i idrotten och fotbollen som deras bröder har. Vi ser att vi har väldigt många aktiva pojkar med två utlandsfödda föräldrar, men för flickorna är det en annan sak, säger Sevana Bergström, CSR-ansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Hur ska man då göra? Här är Sevana Bergströms tre tips till dig som är ledare eller förälder:

Tips 1. Erbjud flickorna att träna fotboll direkt efter skolan

Det finns tydliga exempel runt om i landet, exempelvis Boll ihop i Linköping, och Ronjabollen som jag var med och startade, där man bjudit in flickor till fotbollsverksamheten precis efter skolans sista lektion. Man möter alltså upp flickorna direkt efter skolorna innan de hinner gå hem. När de går hem blir de begränsade och får ibland inte gå ut.

Tips 2. Prata med föräldrarna

Berätta om vad som sker i en fotbollsförening om det finns en osäkerhet. Många gånger handlar rädslan om fördomar. Bjud in föräldrarna till en öppen träning så att de får se att deras döttrar är glada när de tränar och att de mår bra av att röra på sig. Låt föräldrarna uppleva samma glädje som barnen.

Tips 3. Var en alternativ förebild

Alla barn i Sverige har rätt till en meningsfull fritid. Ibland är vi lite naiva och så fort det handlar om en annan etnicitet eller en annan kultur som vi inte har kunskap om, så backar vi. Men vi ska inte backa när det handlar om barns rättigheter. Barns rättigheter är inte förhandlingsbara.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Svenska Fotbollförbundets arbete för demokrati, mångfald och jämställdhet

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM