Annons

Han utbildar några av de bästa vinkännarna

Han är känd för att utbilda de bästa sommeliererna, hålla de mest uppskattade föreläsningarna och kan med sitt VIP-kort traska in på Bourgognes finaste vinhus för ett glas efter middagen.

Vinguidens podd “Ett bord för två” gästas av ingen mindre än Mr Fine Wine himself, Michel Jamais.

Om han bör tituleras som whisky-, vin- eller matkännare är det inte riktigt någon som vet, men att Michel Jamais är en livsnjutare när det gäller kulinariska upplevelser råder det ingen tvekan om. Själv kallar han sig gärna för hedonist.

– Jag vill alltid leva som att den här dagen är den sista, förklarar han för Michael Anderquim i Vinguidens podd.

I hans värld ska allt gärna provsmakas, provdrickas och göras i överflöd. Han berättar skrattande om hur seriefigurerna Asterix och Obelix stora stekar tidigt inspirerade hans middagar och födde en hunger, längtan och generositet i honom redan som barn.

– När jag har middagar hemma putsar jag inte ett glas utan åtta och häller inte upp ett vin utan tjugo, för att alla ska få prova mycket.

Medvetet överflöd

Att ordet överflöd är ett av hans ledord märks tydligt genom hela hans karriär. Allt från förtjusningen över mat och dryck till kunskapsbredden och alla de flaskor vin han samlat på sig och förmodligen inte kommer hinna förbruka under hela sin livstid.

Michel Jamais berättar att hans vinintresse startade i tonåren. Redan som artonåring hade han med hjälp av sin mamma skapat en egen vinkällare. Men det djuplodande intresset kom dock inte förrän efter några år som kock, när han märkt att serveringspersonalen och gästerna hade en kunskap som han saknade.

– Jag kände mig så okunnig och det störde mig.

Frustrationen resulterade i en ökad törst efter kunskap, men utan tillgång till internet var det inte helt lätt. Det mesta fick han lära sig själv genom att plugga Systembolagets kataloger och provsmaka.

Idag är han en av de mest kunniga på sitt område, men själv tycker han att han fortfarande lär sig massor. Han vill heller inte kalla sig vinsnobb, utan snarare vinälskare.

– Vin är ett av livets största glädjeämnen, konstaterar han.

Värnar om vinbonden

Som utbildare, föreläsare och skribent ser han som en viktig uppgift att förändra synen på viner, lyfta de billigare, underskattade vinerna som ingen lägger märke till, eller har förutfattade meningar om. Men också väcka nyfikenhet kring mer okända byar och små vingårdar i områden som Rhônedalen och Bourgogne.

– Jag vill visa att många vinbönder arbetar väldigt hantverksmässigt och gör kraftfulla och smakrika viner och inte bara sådant som passar till picknick.

Istället för att köpa kändisviner tycker Michel Jamais att fler borde intressera sig för själva hantverket, vinbonden och att våga prova mer. Vid sidan om sitt arbete driver Michel Jamais bloggen Café Rotsunda, en blogg som han beskriver som sin gastronomiska dagbok, där han beskriver sina mat- och dryckesupplevelser på ett strikt personligt plan.

– I min roll som utbildare och skribent måste jag alltid vara noggrann, i bloggen är det däremot inte så noga, där kan jag skriva högt och lågt, och även om mina misstag. Det är ju trots allt så man dricker vin, säger han med ett skratt.

EXTERN LÄNK

Lyssna på hela samtalet med Michel Jamais i podden “Ett bord för två”.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln