Annons

Därför ska du skydda din identitet i julhandeln

UC

Vi är mitt uppe i en av årets mest intensiva shoppingperioder – julen.

Och när butikerna fylls av kunder passar bedragarna på.

Här listar UC vad du kan tänka på för att minska risken att bli ID-kapad i julstressen.

Oavsett var och när du handlar dina julklappar är det viktigt att vara vaksam och skydda dina värdehandlingar.

ID-kapningar är något som drabbar tusentals svenskar varje år. Och skulle olyckan vara framme kan det påverka dig och din ekonomi negativt under en lång period.

Skulle en bedragare till exempel få tag i ditt personnummer kan denne enkelt få kontroll över din identitet och exempelvis ta dyra krediter i ditt namn.

EXTERN LÄNK:
Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

Säg inte ditt personnummer högt i butiken

Personnummer är en offentlig handling, vilket gör att vem som helst kan ta reda på någons personnummer relativt lätt. Ofta säger man dock att det är tillfället som gör tjuven.

Istället för att säga personnumret kan du lämna fram ditt ID-kort eller skriva ner det på en lapp som du visar för kassabiträdet. På så sätt kan du minska risken för att någon kan snappa upp personnumret i kön.

Håll koll på plånboken

Ficktjuvar finns det tyvärr gott om, speciellt under juletider. Men vad många inte vet är att det ofta inte är kontanter tjuvarna vill åt, utan kontokort och identitetshandlingar, såsom körkort. Med någons ID-handling kan man idag göra mycket. Så håll uppsikt över din väska och plånbok så gott det går, så blir julshoppingen en trevlig upplevelse!

Om du drabbas

Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador. När någon uppgift i din kreditupplysning ändras får du ett sms eller ett mail med information, vilket gör att du snabbt kan agera, oavsett var du befinner dig i världen. Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på minuc.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder upp till 100 000 kronor efter en ID-kapning.

EXTERN LÄNK:
  Skaffa UC ID-Skydd från 69 kronor/månaden

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

UC