Annons

Så påverkar musiken din smakupplevelse

Att syn, lukt- och smaksinnena tillsammans påverkar upplevelsen av ett vin är nog för de flesta okontroversiellt.

Men hur står det egentligen till med hörseln? Kan ljudintryck och i synnerhet musik, påverka hur vi uppfattar det vi har i glaset?

Sommelieren David Björkén tipsar om några favoritviner med musikanknytning.

Jag förnimmer själv en ljus midsommarnatt för några år sedan. Midnattssolen speglar sig i den spegelblanka sjön. Några stråk av morgondimma klamrar sig fast i vasskanten. Ett svagt sammelsurium av läten från morgonpigga fåglar hörs svagt i fjärran. I den öppna spisen sprakar en värmande eld. Jag sitter i en fåtölj och blickar ut genom det antika fönstret, som i sin ojämnhet får sjön att bölja svagt.

Genom högtalarna strömmar den kanadensiska operasångerskan Maureen Forresters underbara kontraaltstämma i sin version av Johan Sebastian Bachs Ebarme Dich från Matteuspassionen, inspelad 1967.

I glaset har jag en förhållandevis vanlig pinot noir från Nya Zeeland. Missförstå mig rätt här; det produceras fantastiska pinot-viner på den avlägsna ö-gruppen, men det här var ett tämligen ordinärt vin – jag kommer inte ens ihåg vilket det var. Men upplevelsen har etsat sig in i mig. Jag njöt i stora drag där och då och jag kommer ihåg den silkeslena munkänslan, den tilltalande fruktigheten, den långa angenäma eftersmaken.

Musik för god hälsa

Det finns ett antal studier som påvisar att musik i allmänhet och klassisk musik i synnerhet kan ha positiva effekter på såväl hälsa, välbefinnande som minne. Klassisk musik har i vissa studier visat sig kunna sänka blodtryck och en annan studie påvisade smärtlindrande effekt av Beethoven vid kronisk smärta.

Klassisk musik verkar även kunna göra oss mer emotionella och i en studie från 1993, påvisades förbättrade resultat på vissa delar i ett Stanford-Binet intelligenstest vilket gav upphov till den populariserade ”Mozarteffekten”.

Det ligger därmed nära till hands att fundera på hur musik kan påverka upplevelsen av det vi dricker. Smakar en elegant Bonnes Mares likadant till dödsmetall som till Goulds Goldbergvariationer? Är upplevelsen av en mogen Barolo samma till FM Belfast som till John Coltrane?

Upplevelsen av vinet

Intressant är en studie från 1993 där man studerade skillnaden i köpbeteende i en vinbutik där man spelade en top-40-lista samt klassisk musik. Resultatet visade att kunderna i högre grad köpte dyrare viner när klassisk musik spelades.

Liknande resultat finns från restaurangstudier och i en av de intressantare delades gäster in i fem grupper där en grupp gäster fick lyssna på Carl Orffs majestätiska Carmina Burana, en annan grupp på Tjajkovskijs subtila balettakt Nötknäpparen. Ytterligare en grupp fick lyssna på Depeche Modes Just Can´t Get Enough. En fjärde grupp fick lyssna på lugna låten Breakdown och den sista gruppen fick avnjuta vinet under tystnad. Gästerna ombads att efter fem minuter avge omdömen på vinerna utifrån några olika parametrar som exempelvis mjukhet, kraftfullhet och så vidare. Resultatet visade att upplevelsen av vinet påverkades av musiken de lyssnade på; gästerna som lyssnade på Carmina Burana beskrev vinet i högre grad som ”kraftfullt” än de som fick lyssna på Nötknäpparen och så vidare.

Att förstå vinets historik

I någon mening finns det troligen en kulturell västerländsk kontext som påverkar uppfattningen av musiken. Klassisk musik är i högre grad förknippad med stil och klass än andra musikstilar och vår inneboende förmåga att skapa stereotyper kan förklara en del av resultaten. I gruppen som lyssnar på klassisk musik finns dessutom fler högavlönade vilket kan förklara en del av de uppvisade köpbeteendena.

Upplevelsen av ett vin är alltid beroende av de föreställningar vi har av det och de gånger jag bestämmer mig för att avnjuta ett dyrare vin, försöker jag skapa så bra förutsättningar som möjligt för det. Det handlar inte bara om att välja rätt musik för ens sinnesstämning; det handlar om att förstå vinets historik – dess inneboende själ, som i många fall är ett uttryck för en kulturtradition som sträcker sig decennier tillbaka i tiden. Format av människors svett, möda och umbäranden. Ett koncentrat av terroir och historia.

EXTERN LÄNK

Några spontana vintips och vad David Björkén just nu skulle välja att lyssna på till dessa – klicka här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Ämnen i artikeln