Annons

Matteångest gör ditt barn sämre i skolan

I Pisamätningarna uppger ungefär en tredjedel av 15-åringarna att de har allvarlig matteångest.
I Pisamätningarna uppger ungefär en tredjedel av 15-åringarna att de har allvarlig matteångest.

Att matte kan ge ångest om man har svårt för det är nog knappast någon överraskning.
Forskning visar dessutom att själva ångesten får oss att prestera sämre.
Lyckligtvis finns det i dag hjälp som underlättar.

Superkul eller pest och pina. Få skolämnen är så laddade som matematiken. Det är ett ämne vi ofta har en ganska svartvit inställning till: antingen har man det eller inte, antingen är man bra eller dålig, och tillhör man den senare kategorin går det inte att göra något åt saken – eller?

En tredjedel har allvarlig matteångest

De flesta vuxna som hade problem med skolmatten kan nog än i dag minnas hur ont i magen man hade inför proven. Och matteångest är ett vanligt problem: i Pisamätningarna uppger ungefär en tredjedel av 15-åringarna att de har allvarlig matteångest.

Dessutom gör ångesten i sig att vi får svårigheter med matematiken. Ångest och stress försämrar arbetsminnet, och därmed vår förmåga till problemlösning.
Extra tufft kan det bli för barn vars föräldrar också förknippar matte med obehag.

Kan smitta av sig till barnen

Forskning visar nämligen att föräldrar har en tendens att sprida vidare sina negativa associationer om de ofta hjälper sina barn med matteläxan.

Men nu kan alla barn och föräldrar med matteångest pusta ut: i dag finns nämligen verktyg som ger helt nya möjligheter att lyckas med matten. Även de som trott sig vara hopplösa fall.

Låter alla lära sig i sitt eget tempo

Albert är en utbildningstjänst som erbjuder barn digital matematikundervisning enligt den svenska läroplanen. Här finns tusentals engagerande och pedagogiska övningar, utformade tillsammans med erfarna lärare, pedagoger och forskare.

Med Albert kan undervisningen formas utifrån just ditt barns behov. Appen låter alla lära sig matte i sitt eget tempo och stanna upp vid de uppgifter som behöver mest repetition.

En app är också bra eftersom det är något våra barn är bekväma med. Det digitala formatet lockar ofta barnet till att utforska innehållet och kan i sig vara en genväg till att göra matten roligare och mer äventyrlig.

Nu kan alla få gratis hjälp

Just nu får alla dessutom möjlighet till gratis undervisning med Albert.
– Vi vill hjälpa till i den mån vi kan i rådande situation och därför ger vi familjer möjligheten att fortsätta studierna från hemmet med Albert. Tecknar man ett medlemskap blir det automatiskt gratis tills vidare: vi slopar månadsavgiften tills situationen återhämtat sig, säger Nicolas Rivetto, marknadsansvarig på Albert.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN