Annons

Därför hyllas det skånska flicklaget

Kampen för en mer jämställd och rättvis fotboll.

Det är fokus när föreningen IFK Trelleborg nu hyllas av Svenska Spels initiativ Gräsroten.

– Det känns fint att uppmärksammas, säger tränaren Patrik Andersson.

Med begränsade medel och stor konkurrens kämpar skånska IFK Trelleborg för att både killar och tjejer ska ha rätt att spela fotboll och vara en del av det svenska idrottsföreningslivet.

Patrik Andersson har varit tränare i föreningen i drygt sex år, och har själv en dotter på juniorsidan.

Det är han som ansvarar för flicklaget födda 02/03, just det lag som Svenska Spel och initiativet Gräsroten valt ut för att uppmärksamma idrottsföreningens arbete.

– Det här betyder jättemycket för vårt lag. Vi är en hyggligt liten förening, med stor konkurrens av andra sporter, så det är väldigt välkommet med sådan här uppskattning, säger Patrik Andersson.

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Ljög om anledning för träning

Gräsroten är ett initiativ från Svenska Spel där 50 miljoner kronor delas ut årligen till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja sina favoritföreningar. Vid den senaste utbetalningen såg 455 696 kunder till att 7 972 föreningar inom 71 idrotter fick ta del av pengarna. IFK Trelleborg tilldelades då drygt 8 000 kronor.

För att hylla föreningen bjöds de i år på ytterligare en överraskning. Landslagsstjärnorna Kosovare Asllani och Stina Blackstenius anslöt under en träning – något som fick tjejerna i Patrik Anderssons lag att tappa hakan.

– Vi hade sagt att det var en träning inför Gothia Cup. Det var en häftig upplevelse när Kosovare och Stina plötsligt dök upp. Tjejerna var starstruck, och förstod inte riktigt vad som hände. De uppskattade det otroligt mycket.

"Påminner oss om den här dagen"

Trots åldersskillnaden tyckte han att laget skötte sig bra.

– Men det är skillnad när man får se elitspelare live på det här viset. De är kanske inte så mycket större, men det går så snabbt. Men vissa av våra tjejer fick samtidigt en bekräftelse på att de också är bra, när de gick in och tacklade de här landslagsspelarna. Det är viktigt att få träffa sina förebilder så nära.

Han säger att eftersom både han och tjejerna han tränar lägger ned så mycket tid på sin fotboll är värmer det att få uppmärksamhet.

Därför blev han extra glad över de träningsbollar som Kosovare Asllani och Stina Blackstenius överlämnade som gåva efter träningspasset.

– I en förening som vår är pengar alltid en fråga, och då är det här väldigt uppskattad. Och dessutom fungerar det som påminnelse av den här dagen varje gång vi använder dem.

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln