Annons

Så förändras assistansersättningen

ASSISTANS FÖR DIG

1 april ändrades reglerna för personlig assistans.

Tvåårsomprövningen av rätten till personlig assistans tas bort.

Samtidigt beviljas återigen ersättning för väntetid och beredskap.

– Detta beviljas alltså inte av Försäkringskassan just nu, men kommer att kunna beviljas efter 1 april. Det betyder att de som nyligen fått avslag på detta då kan ansöka på nytt, säger Marika Lindblom, chefsjurist på Assistans för dig.

Försäkringskassans tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i somras har fått stor uppmärksamhet. Tolkningen innebar att assistansberättigade inte beviljades assistans för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatserna. Assistansanvändare fick alltså inte längre så kallad väntetid, en form av jour nattetid, för att assistenten ska finnas till hands under natten mellan insatser.

Lagreglering införs

Men den 1 april infördes en lagreglering som innebär att väntetid och beredskap beviljas.

En annan viktig förändring är att tvåårsomprövningarna tas bort tillfälligt.

Från och med den 1 april ska rätten till personlig assistans bara omprövas om den har minskat på grund av att den som har personlig assistans har fått väsentligt ändrade förhållanden.

– Tvåårsomprövningarna stoppas tillfälligt, och jag hoppas att de ska tas bort

Marika Lindblom, chefsjurist på Assistans för dig.

helt. Har man fått en insats från staten ska man kunna lita på att man har den, och inte riskera att förlora den om två år för att det kommit en ny rättspraxis, säger Marika Lindblom, chefsjurist på Assistans för dig.

"Kunderna måste få hjälp"

Assistans för dig är landets största familjeägda assistansföretag och har cirka 300 assistansanvändare över hela landet. De senaste turerna kring assistansersättningen väcker många frågor.

- Kunderna måste få hjälp av oss jurister för att hålla sig informerade om turerna på Försäkringskassan. Det krävs att man hela tiden läser in sig, håller sig uppdaterad och följer utvecklingen. Det är osäkert för kunderna. Det är väldigt oroliga för det här, så klart, säger Marika Lindblom.

EXTERN LÄNK:

Följ den senaste utvecklingen – anmäl dig till nyhetsbrevet om personlig assistans här

Många frågor

Många kunder vänder sig till Assistans för dig med frågor som rör deras beslut om de hotas med indragning.

– Har man ett beslut man är nöjd med behöver man inte vara orolig. Så länge man inte behöver höra av sig till Försäkringskassan för att anmäla ändrade förhållanden, så ska de rulla på utan omprövningar.

Skulle det däremot vara så att man har ett beslut man är nöjd med, men behöver anmäla förändrade förhållanden, som när man ska börja på en daglig verksamhet där man inte behöver ha med sig sin personliga assistent, då tittar Försäkringskassan över hela beslutet.

Ger kunderna rätt stöd

Assistans för dig hjälper sina kunder att ansöka om personlig assistans och ger kostnadsfri assistansrådgivning.

– Vi företräder kunderna och ser till att de får rätt stöd. Vi hjälper dem inför en ansökan eller omprövning och går igenom beslutet tillsammans för att se vad som har förändrats och vad som kanske behöver styrkas med intyg. Vi hjälper också kunden att sköta skriftväxling med Försäkringskassan och överklaga beslut om de inte skulle bli nöjda.

EXTERN LÄNK:

Vill du bli en del av en engagerad arbetsplats? Välkommen att söka en tjänst på Assistans för dig

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM