Annons

Därför ska du ta ditt blödande tandkött på allvar

PARODONTAX

Om det blöder när du borstar tänderna kan det vara ett tecken på att ditt tandkött inte är friskt.

I värsta fall kan det leda till tandlossning.

För att minska risken är det viktigt att du är noga med tandborstningen – och ser över din tandborstningsteknik. 

Spottar du blod när du borstar dina tänder?

Så många som var tredje svensk lider av blödande tandkött*.

Har du trott att blodet beror på att du borstar för hårt?

Det behöver – tvärtemot vad många tror – inte vara anledningen. Att du blöder vid tandborstningen kan i stället vara ett av de första tecknen på att du lider av en tandköttssjukdom.

Blödande tandkött kan orsakas av plack, som uppstår när ett tunt lager av bakterier har fått fäste på tänderna. En liten mängd bakterier som omvandlas till plack kan vara tillräckligt för att irritera ditt tandkött.  

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

Dålig andedräkt och lösa tänder

Om inte bakterierna och placket tas bort regelbundet kan en inflammation i tandköttet uppstå. Om tandköttsinflammationen lämnas obehandlad kan man drabbas av problem som dålig andedräkt, ett rött, svullet, blödande och tillbakadraget tandkött samt i förlängningen tandlossning. Detta kan hända om inflammationen i tandköttet sprids till de vävnader som håller tanden på plats. Blödningarna i ditt tandkött är med andra ord något du måste ta på allvar.

Trots att var tredje svensk lider av blödande tandkött så är det enbart 17 procent av dem som gör något åt det**.

Detta visar på att många går runt med en odiagnostiserad och obehandlad tandköttssjukdom. Ju tidigare man tar tag i sina tandköttsproblem desto bättre, man kan bromsa utvecklingen och undvika att problemen blir värre.

Botemedlet stavas: en god munhygien. Lägg tricket ”2 gånger 2” på minnet. Det innebär att du ska borsta tänderna under två minuter, två gånger om dagen. Se till att du alltid rengör alla delar av munnen – borsta tänderna metodiskt så att du säkert kommer åt alla tänder.

Kom ihåg att ytorna framtill i munnen och mot kinderna är ganska lätta att komma åt men att det är svårare att nå områdena mellan tänderna. Var noga med att rengöra dessa områden med tandtråd eller mellanrumsborste varje dag. Att borsta hårt är inte alltid den bästa lösningen, det är till och med så att för hård och för frekvent tandborstning kan skada emaljen. Rådgör med din tandläkare om vad den bästa tandvårdsrutinen är just för dig.

Tandkräm som luckrar upp placket

En viktig del i den förebyggande och behandlande processen är att fundera över vilken tandkräm du använder. Tandkrämen parodontax hjälper till att stoppa och förhindra blödande tandkött. Den tar bort plack, huvudorsaken till blödande tandkött fyra gånger så effektivt som en vanlig tandkräm***. Den ger också en renhetskänsla lång tid efter borstning.

Hemligheten? En unik formula med natriumbikarbonat som bryter sönder lagret av bakterier för att förbättra plackborttagningen. parodontax har en annorlunda smak och  det är dess unika formula som gör den så effektiv. 

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

FAKTA: parodontax

parodontax rengör dina tänder fyra gånger  så effektivt jämfört med vanliga tandkrämer. Det är en daglig flourtandkräm och finns i två varianter. parodontax är särskilt utvecklad för att stoppa och förhindra blödande tandkött, hålla ditt tandkött friskt och dina tänder starka.

parodontax Extra Fresh ger en intensiv fräsch andedräkt och känsla som varar i flera timmar.

parodontax Ultra Clean gör så att din mun känns extra ren och fräsch. Den gör att dina tänder känns polerade och hjälper till att bevara tändernas naturliga vithet genom att skonsamt ta bort ytliga missfärgningar.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om parodontax och köp tandkrämen här

* Enligt en stor undersökning från läkemedelsföretaget GSK.

** Enligt en stor undersökning från läkemedelsföretaget GSK.

*** Efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2018 GSK-koncernen eller dess licensgivare. CHSECHPDX001418

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Parodontax