Annons

Undvik fel psykolog med smarta tjänsten

Foto: Colourbox
AHUM

Går du till ögonläkaren när du brutit benet? Eller till tandläkaren om du har ont i magen?

Nej, trodde inte det – men många går till helt fel psykolog.

Nu finns tjänsten som matchar dig med rätt psykolog utifrån dina behov.

– Alla kan få hjälp bara de hamnar rätt, säger grundaren Fredrik Sandin.

Sömnproblem, fobier eller struliga relationer löses inte på samma sätt. Men att hitta rätt i djungeln av psykologer och psykoterapeuter för att få hjälp med just sina besvär är inte lätt. Många går till en psykolog utan någon matchning överhuvudtaget – vilket leder till många felbesök.

– Fel terapi har visat sig kunna ge biverkningar, det vill säga att en klient känner sig sämre efter en kontakt med en terapeut. Detta beror på dålig matchning mellan terapeut och klient, säger Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum.

EXTERN LÄNK:

Prova att matchas med rätt psykolog för dig här!

”Ska inte vara ett lotteri”

Ahum är en matchningstjänst som ser till att du får hjälp av rätt psykolog. Genom att svara på frågor blir du matchad med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är specialiserad på just det du behöver hjälp med. Tjänsten har redan över 170 anslutna terapeuter med olika specialiteter såsom relationer, ångest eller missbruk.

– Det ska inte vara ett lotteri vilken terapeut man får. Terapeuten måste såklart kunna något om ämnet du behöver ta upp, så att du kan få den hjälp som är mest effektiv.

EXTERN LÄNK:

Hitta en psykolog nära dig här!

Ahum erbjuder både samtal på plats och videosamtal. Fredrik Sandin påpekar att det är skillnad att träffa en psykolog genom Ahum och genom andra nätläkartjänster eller vårdcentralen.

– De kan ge stöttande samtal men erbjuder inte psykoterapi. Deras tjänster, även vårdcentralens, går ut på att ge råd, stöd och viss hjälp men sedan remitteras du vid behov vidare till en specialist. Söker du hjälp via oss slipper du det steget, du kommer direkt till rätt terapeut.

Alla kan få hjälp

För många kan det kännas tufft att öppna sig för en psykolog. Det kräver en stor känslomässig investering, som klienten kanske inte vill upprepa hos en ny psykolog om den första inte matchar.

– Inom terapin är relationen mellan klienten och terapeuten väldigt viktig, viktigare än när man går till läkaren. Matchningen är viktig för att samarbetet ska fortsätta så länge det behövs. För faktum är att alla kan få hjälp bara de hamnar rätt, säger Fredrik Sandin.

Han berättar att så kallade ”drop outs” – att man går en eller någon gång men inte kommer tillbaka – är ett jättestort problem inom psykoterapin. Han jämför det med att hoppa av en antibiotikakur efter två dagar.

– Det har visat sig att så mycket som var fjärde terapikontakt avslutas i förtid. Detta oftast på grund av felmatchning.

EXTERN LÄNK:

 Läs mer om Ahum och prova att matchas här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Ahum