Annons

"Elpriset ner till mer normala nivåer"

KUNDKRAFT

Efter ett rekordhögt elpris frågar sig många när det vänder.

Enligt Kundkrafts expert sjunker elpriset inom kort.

– Vårvärmen är här mer smältvatten, vilket kommer ge ett lägre elpris, säger Kajsa Sundqvist som är expert hos Kundkraft.

Under mars månad gjordes ännu en toppnotering av priserna på elbörsen. I alla fyra elområden noterades ett snittpris på över 46 öre/kWh vilket är en skillnad på över 17 öre/kWh i samtliga elområden jämfört med samma period föregående år. Inte sedan februari 2012 har priserna legat så högt, och att priset ligger över 40 öre/kWh hör inte till vanligheterna.

Utbud och efterfrågan styr

Många konsumenter har reagerat starkt på de höga elpriserna och funderat över den bakomliggande orsaken. Liksom alla andra branscher styrs elpriset efter utbud och efterfrågan.

– Anledningen till de rekordhöga priserna beror på lägre produktionsvolymer, det vill säga lägre utbud, samtidigt som efterfrågan har gått upp, säger Kajsa Sundqvist som är expert på Kundkraft.

Framförallt är det den kalla vintern som har försämrat produktionen i många anläggningar, vilket resulterat i att dyrare produktionsanläggningar har fått tas i bruk för att kunna upprätthålla produktionen.

EXTERN LÄNK:

Bli medlem! Låt Kundkraft hjälpa dig med ditt elavtal, samtidigt som du värnar miljön!

"Mer normala priser framöver"

I och med kylan stiger också förbrukningen i de flesta hushåll vilket i sin tur ökar efterfrågan. 

Nu förväntas priserna däremot successivt sjunka när temperaturen ökar. Stora mängder snö som smälter bidrar till att vattenmagasinen gradvis fylls och möjligheterna att producera el i våra vattenkraftverk förbättras, samtidigt som hushållens konsumtion minskar.

– Jag tror att priserna går ner till normala nivåer den närmsta tiden, säger Kajsa Sundqvist.

Via Kundkraft har man alltid ett bra elavtal

Elpriset går upp och ner, men via Kundkraft har man alltid ett elavtal som är konkurrenskraftigt i jämförelse med andra elavtal. Man får alltid den elleverantör som bjudit lägst elpris i Kundkrafts elauktioner och man får enbart el från förnybara energikällor.

– Jämför man Kundkrafts framförhandlade priser mot snittpris på anvisningsavtal, så sparar Kundkrafts medlemmar i snitt 3 600 kr per år, berättar Kajsa Sunqvist.

EXTERN LÄNK:

Bli medlem! Låt Kundkraft hjälpa dig med ditt elavtal, samtidigt som du värnar miljön!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Kundkraft