Annons

Undvik vanliga misstagen när du reser bort

Har du som många andra svenskar planer på att resa iväg i sommar? Tänk då på att skydda dina personuppgifter. Det blir allt vanligare att bedragare passar på att ta kontroll över din identitet när du är bortrest. Så här skyddar du dig.

Sommaren är äntligen här. Nu kan vi pusta ut efter en lång och mörk vinter och bara ta det lugnt. Men sommartider är inte bara förknippat med avkoppling. Under sommaren sker ett stort antal identitetsstölder i Sverige. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna passar på att ta kontroll över din identitet när du är bortrest en längre tid.

Men det finns sätt att skydda sig från att bli utsatt. Här kommer fyra bra knep som UC har tagit fram på hur du minskar risken att bli ID-kapad i sommar.

EXTERN LÄNK: Sommarerbjudande! UC ID-Skydd endast 69
kr/månad.

1. Sätt lås på brevlådan

Via din brevlåda är det lätt för en bedragare att komma över känslig information som personnummer, avier och inloggningskoder. Är du bortrest en längre tid bör du be en vän eller granne att tömma din brevlåda regelbundet, alternativt lagra din post hos Posten. Och glöm inte att sätta ett lås på din brevlåda om du kan!

2. Skylta inte med semesterbilder

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar att du är bortrest och hur länge du är hemifrån. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg. Därför bör du också fundera på om du bör låsa din profil så att bara dina vänner kan se dina bilder.

3. Spärra obehörig adressändring

Det är vanligt att bedragare genomför en adressändring i ditt namn. På så sätt kontrollerar man din post och får tillgång till personlig information om dig. Genom att spärra obehöriga adressändringar går det endast att genomföra adressändringar med din personliga e-legitimation.

4. Var rädd om dina ID-handlingar

Var rädd om din plånbok, handväska och andra värdehandlingar. Har du förlorat ett ID-kort, körkort eller pass bör du snarast göra en förlustanmälan hos UC. På så sätt gör du det betydligt svårare för en tjuv att använda din ID-handling för att till exempel ta lån eller handla på kredit i ditt namn. I UC ID-Skydd ingår förlustanmälan kostnadsfritt.

Om du drabbas

Vid en eventuell ID-kapning kan du i vissa fall få hjälp via din hemförsäkring, men det är viktigt att du kollar vad just din hemförsäkring täcker. I många fall kan det vara att en hemförsäkring endast hjälper dig efter att brottet har begåtts. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador. När någon uppgift i din kreditupplysning ändras får du ett sms eller ett mail med information, vilket gör att du snabbt kan agera, oavsett var du befinner dig i världen. Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på MinUC.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder efter en ID-kapning.

EXTERN LÄNK: Sommarerbjudande! UC ID-Skydd endast 69 kr/månad. 

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln