Annons

Forskarna hittar häftiga innovationer från skogen

SVENSKA SKOGEN

Vårt beroende av olja och plast behöver minska om vi ska nå klimatmålen.

I den ekvationen får skogen en allt större betydelse.

Om vi aktivt brukar skogen och använder skogsråvaran till produkter och energi undviks mycket stora utsläpp av koldioxid från fossila källor såsom olja, kol och naturgas.

Kan skogen verkligen bidra till ett mer klimatsmart samhälle?

Den frågan blir inte bara allt viktigare – efter sommarens torra och rekordvarma väder är den kanske mer aktuell än någonsin.

Och svaret är: med produkter och innovationer från skogen som kan ersätta fossilbaserade material, bränslen och energikrävande produkter.

– Skogen kan inte ensam rädda vårt klimat men om vi använder vi den på rätt sätt är den en del av lösningen, säger Linda Eriksson som är skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna.

Smarta förpackningar av skog

Forskare arbetar just nu med en rad spännande innovationer från skogen. Många är långt ifrån färdiga, men utvecklingen går snabbt framåt.

Ett av dem är nedbrytbara flaskor gjorda av trä som i framtiden kan bli ett alternativ till glas och plast – något som kan bli verklighet inom kort. Det här är en mycket viktig utveckling med tanke på de enorma mängder plast som skräpar, inte minst i haven.

Hur låter det med intelligenta förpackningar gjorda av skog – som dessutom kan minska matsvinnet? Det kan bli verklighet. I dag slängs hela 172 kilo mat per år och person i EU. Faktum är att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp. Framtidens förpackningar gjorda av skog kommer själva att kunna berätta för dig hur innehållet mår. De kommer att vara aktiva, intelligenta och digitala och på så sätt bidra till att minska matsvinnet samtidigt som de gör vardagen enklare.

Kläder av skog

En annan viktig utveckling är möjligheten att skapa helt nya material av skog genom att bryta ner trä i små beståndsdelar. Det går till och med att få fram kemikalier som kan användas inom till exempel läkemedelsindustrin. Av skogens- och skogsindustrins restprodukter kan vi också tillverka biodrivmedel för bränsle till bilar.

Sedan länge har också kläder tillverkats av skogens fibrer. Tack vare nya tillverkningsmetoder kommer ännu fler plagg från skogen finnas i klädbutikerna i framtiden. I dag är bomull det vanligaste materialet i världens kläder. Vi har nått en nivå där vi inte kan odla mer bomull, samtidigt som en ökad folkmängd globalt gör att behovet av kläder och textilier ökar. Från modebranschen finns ett jättestort intresse för mer hållbara system. 

Forskare jobbar också på att ta fram material av skogen som kan bli till exempel bilkarosser, cykelhjälmar, kappseglingssegel och även skottsäkra västar. Du kanske undrar hur trä kan bli så hårt? Nanocellulosa som utvinns ur träfibrer kan faktiskt användas till material som är fem gånger starkare än stål. Dessutom är det helt förnybart.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hur skogen kan bidra till ett bättre klimat här

FAKTA: Växthusgaser

De gaser som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen kallas växthusgaser och består av både naturliga och konstgjorda gaser.

Ökningen av växthusgaser i atmosfären beror bland annat beror på vårt användande av fossila bränslen.

Koldioxid är en växthusgas och bildas bland annat vid förbränning av kol. 

FAKTA: Svenska Skogen

Svenska Skogen är ett initiativ för att öka intresset och kunskaperna om den svenska skogen.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM