Annons

Toyotas nya SUV – helt utan kompromisser

TOYOTA

Den är inspirerad av sten och is. Byggd för att köras – designad för att synas.

Toyotas nya RAV4 uppmanar till äventyr.

– Oavsett vart man är på väg – hem, på väg till jobbet eller ut på landet – så ska man kunna känna hur äventyret väntar, säger Tatsuya Sonoda, chefsdesigner för bilen.

Hur går det egentligen till att designa en ny bil, från den första skissen till en färdig modell?

Tatsuya Sonoda är chefsdesigner för Toyotas nya RAV4. Här berättar han om processen – från början till slut. Målet med designen: att skapa en bil som inte liknar något vi tidigare sett.

1994 revolutionerade den första RAV4 bilvärlden genom att skapa hela crossover-kategorin. Fyra generationer RAV4 har passerat sedan dess. Nu vill man förmedla en form av pånyttfödelse av en ikon. Därför ligger ett större fokus på känsla och körglädje.

– Jämfört med tidigare modeller så ville vi med nya RAV4 skapa en SUV med starkare karaktär och en robust, stolt och självsäker design, säger Tatsuya Sonoda.

Den kanske absolut viktigaste delen av designprocessen, enligt Tatsuya Sonoda, är att visualisera kunden framför sig. Framförallt den känsla och det uttryck man ska ha när man sätter sig i bilen.

– Man ska kunna känna hur äventyret väntar.

EXTERN LÄNK:

Active eller life – vilken modell passar dig?

Optimal upplevelse bakom ratten

Designkonceptet för nya RAV4 är ”adventure & refined”, vilket återspeglas i ett robust yttre som uppmuntrar till äventyr i kombination med ett sofistikerat uttryck som passar storstadskörning.

– De första skisserna gör vi alltid med penna och papper. Därefter utvärderas idéerna och vi gör ett vägval innan vi gör ut en digital modell. Den första versionen av bilen tillverkas i lera. Steg för steg så närmar vi oss gradvis den slutgiltiga modellen genom nära samarbete med ingenjörerna för att optimera den in i minsta detalj. Genom att arbeta på det här sättet så kan vi kontinuerligt förbättra utförandet och designen, säger Tatsuya Sonoda.

Nya RAV4 är byggd på TNGA-plattformen, Toyota New Global Architecture, som har utvecklats för att ge föraren en optimal upplevelse bakom ratten. Sonoda menar att det är tack vare TNGA som nya RAV4 är så kompromisslös – det finns inga halvmesyrer. Ett robust yttre med kraftfulla linjer reflekterar en självsäker attityd, tillsammans med en högkvalitativ interiör och teknik i världsklass.

– TNGA-plattformen öppnar upp för större möjligheter och flexibilitet när det kommer till designen. Nya RAV4 är utrustad med en längre och bredare hjulbas som ger en lägre tyngdpunkt, vilket utgör själva grunden för den starka SUV-karaktären.

Innovativt säkerhetspaket

Nya RAV4 tillåter dig att köra vart du vill och hur långt du vill. Tack vare den nya självladdande 2,5 liters hybriddrivlinan behöver du varken kompromissa med effekt eller räckvidd. RAV4 passar lika väl in i städer med stränga utsläppskrav som på breda motorvägar och öppna landsvägar i utmanande förhållanden. Den är även utrustad med det innovativa säkerhetspaketet Toyota Safety Sense, som ger både en högre säkerhet och en mer avkopplad körupplevelse.

EXTERN LÄNK:

  Läs allt om bilen här!

I lanseringsfilmen nedan kan du se Tatsuya Sonoda berätta mer om RAV4 och resan från första tanke och skiss till färdigt resultat, något som han menar är en alldeles speciell upplevelse för en designer.

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Toyota