Vi är mitt uppe i en lågkonjunktur och just nu är det många som ser över sina utgifter. Men det finns en kostnad som det inte lönar sig att spara in på. Det handlar om fackavgiften.
– Jag förstår om våra medlemmar har det tufft just nu. Om vi pratar om rena pengar och jämför fackavgiften mot alla försäkringar som våra medlemmar får på köpet så tjänar du pengar på att vara med i facket, säger Jessica Leiding, förbundssekreterare på Kommunal.
Starka tillsammans
Fackförbundet Kommunal har en halv miljon medlemmar, men det är fortfarande inte många som vet hur, eller vad de arbetar för. Det är något som Jessica Leiding och hennes kollegor runt om i landet vill ändra på. Hon lyfter fram två viktiga saker.
– Tillsammans med våra medlemmar är vi starka. Om vi förlorar medlemmar kommer vi att ha svårt att få upp lönerna, och det blir även tuffare att skapa bättre arbetsmiljöer, säger Jessica Leiding.
En trygghet
I medlemsavgiften ingår en bra hemförsäkring, inkomstförsäkring och en försäkring mot olycksfall och skador på fritiden. Du erbjuds även en bra livförsäkring, som betalar ersättning både vid lång sjukskrivning och vid dödsfall.
– Fler medlemmar stärker oss i våra förhandlingar och vårt arbete för att förbättra villkor och arbetsmiljön. Den andra delen är värdet man får personligen av att vara medlem. Det handlar exempelvis om att få svar på frågor om rätt och fel på jobbet, och om att ha tryggheten att kunna vända sig till någon om något händer på arbetsplatsen, säger Jessica Leiding och förklarar att det är som en försäkring i arbetslivet.
”Viktigt att vi står enade”
Ludvig Lundstedt, utredare med fokus på lönefrågor på Kommunal, håller med. Han menar att en omfördelning måste ske.
– En större andel av det samhällsekonomiska löneutrymmet måste skjutas till grupper som tjänar mindre och som redan idag har svårt att få privatekonomin att gå ihop. Därför är det viktigt att vi står enade i årets avtalsrörelse, säger han.
Under 2023 förhandlar Kommunal runt 45 kollektivavtal för medlemmarnas räkning. De kämpar bland annat för; löneökningar till alla, där de som har minst får mest, ordning och reda vid individuell lönesättning med hjälp av ett skriftlighetskrav samt hållbara arbetstider och fredad återhämtning.
– Årets avtalsrörelse är extra tuff. Arbetsgivarna delar inte vår uppfattning om att de måste satsa på de som har lägst lön, säger Ludvig Lundstedt och Jessica Leiding fyller i:
– Det är många av våra medlemmar som har en heltidslön på 19 000 kronor i månaden före skatt, men de flesta inom vården arbetar deltid. Det går inte att leva på det. De som har mellan 20 000 och 23 000 kronor i månaden har det också tufft. Det här är en satsning som vi inte kommer att backa från.
Hoppas på ett bra resultat
De båda kollegorna brinner för sitt arbete och hoppas på ett bra resultat när avtalsrörelsen är över i slutet av oktober.
– Det är många arbetsgivare som ser våra medlemmar som en förbrukningsvara. De uppskattar dem inte. Självklart finns det undantag runt om i Sverige, säger Jessica Leiding.
Ludvig Lundstedt hyllar medlemmarna i Kommunal och berättar att det är många som stannar kvar inom vården för att de älskar att arbeta med människor.
– Men de ska kunna leva på sin lön, säger han.