Annons

Så lång tid tar det att spara ihop till kontantinsatsen där du bor

Att spara ihop till kontantinsatsen kan ta lång tid.

Men med ett nytt förslag från HSB skulle bosparartiden kunna förkortas rejält.

Här listar vi hur lång tid det tar i några vanliga städer nu – och hur lång tid det skulle kunna ta med det nya förslaget.

Allt fler unga vuxna har fått upp ögonen för det här med att bospara. Hos HSB har antalet bosparare ökat kraftigt de senaste åren och det syns en tydlig ökning bland unga vuxna. Vi ser också att många bosparar till sina barn redan från mycket låg ålder, förklarar Charlotte Wiesner, bosparutvecklare på HSB. Det är extra tydligt i storstadsregionerna där föräldrar och/eller mor- och farföräldrar tidigt öppnar bospararkonton åt sina barn eller barnbarn.

– Att allt fler unga vuxna börjar spara till sitt boende beror nog på en kombination av flera faktorer. Vi upplever en ökad medvetenhet hos unga vuxna. I dag måste du betala 15 procent i kontantinsats vid köp av lägenhet, det vill säga, pengar du inte kan låna av banken. Dessutom innebär det höjda amorteringskravet ytterligare hinder för unga att få lån. Att bostadsmarknaden ser ut som den gör, med stor efterfrågan på bostäder främst i storstäderna, aktualiserar nog också tanken på att bospara.

– Fram tills för några år sedan hade vi många som avslutade sina bosparkonton just i åldern 18-34 år, troligtvis på grund av att de skaffat boende utanför HSB. Nu visar statistiken på stort inflöde och färre avslut bland unga vuxna. Jag tror att många av våra bosparare ser värdet i att både spara och samtidigt stå i ”bostadskö”.  Vi vet att de som sparar hos oss idag i stor utsträckning är välutbildade människor med bra lön. Att börja spara i tid kan ge fler möjligheten att äga sitt framtida boende, fortsätter Charlotte Wiesner.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om HSB:s engagemang i Almedalen 2018

Startlån kan gynna unga med låg inkomst

En ny rapport som HSB tagit fram med hjälp av analysföretaget Prognoscentret visar att allt fler unga ställer sig positiva till att spara till sitt eget boende. Ett sätt att få in fler unga på bostadsmarknaden skulle kunna vara att öppna upp för möjligheten att få ett avdragsgillt bosparande samt att ge unga människor ett statligt startlån liknande det system som finns i Norge.

– Det är väldigt spännande eftersom rapporten indikerar att ett subventionerat bosparande skulle öka bland unga med lägst inkomst, relativt sett. Det innebär att unga med låg inkomst skulle gynnas av ett avdragsgillt bosparande, säger Charlotte Wiesner.

Förkortade bostadsköer

Rapporten ”Spara eller slösa - ungas inställning till ett avdragsgillt sparande”  grundar sig på vad 782 personer i Sverige i åldrarna 18 -29 år tänker kring bosparfrågor. Rapporten visar att ett stöd till bosparande skulle öka sparandet hos unga med 20 procent.

Linn Matic som arbetar som samhällspolitiskt ansvarig på HSB förklarar mer detaljerat:

– Skulle ett statligt startlån och ett avdragsgillt bosparande införas skulle det, givet vissa antaganden, minska tiden för att spara ihop till kontantinsatsen till en genomsnittlig 1:a på 30 kvadratmeter i tjugo större kommuner med i genomsnitt två år.  I Stockholm skulle spartiden minska med hela sex år. Siffrorna kan tyckas höga oavsett men det vi ser här är markanta skillnader, säger hon.

Om ett avdragsgillt bosparande infördes idag skulle kostnaden för staten uppgå till cirka 2,1 miljarder per år.

EXTERN LÄNK:

  Läs mer om HSB:s engagemang i Almedalen 2018

Kom igång med ditt bosparande i HSB

Du som funderar på att börja spara till en framtida bostad kan starta ett bosparande i HSB. Det är enkelt att komma igång. Med hjälpa av BankID kan du börja bospara direkt på nätet, både till dig själv och till omyndigt barn. Och du kan välja mellan tre olika sparformer.

– Ett bosparande är en möjlighet till ett framtida boende. Du vet aldrig var du behöver bostad i framtiden. Ett sparande hos HSB ger möjlighet till förtur både till hyresrätter och till vår nyproduktion i hela landet, säger Charlotte Wiesner, bospararutvecklare inom marknadsområdet på HSB.

HSB.se/bospara kan du enkelt komma igång med ditt eller ditt barns sparande. Du kan spara månatligen, och få maximalt 5 bosparpoäng i månaden. 1 poäng per 100 kr, men givetvis kan du spara hur mycket eller hur lite du själv vill. 

EXTERN LÄNK:

Börja bospara här

Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.

Linn Matic och Charlotte Wiesner jobbar på HSB.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln