De får böter – du betalar

"Kungahuset agerar nonchalant"

1 av 5 | Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
SESSA I FARTEN I juni 2003 kör Madeleine på Nybrogatan i Stockholm – och missar sju skyltar som talar om att det är en gågata. 2004 visar det sig att hon dragit på sig sex böter med sin nya Lexus.
NÖJE

Hovet har dragit på sig över 12 000 kronor i parkerings­böter – bara det senaste året.

– Det är upprörande att våra skattepengar går till att betala deras böter, säger Peter Pedersen (V) i trafikutskottet.

Aftonbladet har granskat hovets närmare 30 fordon – registrerade på antingen kungafamiljen eller Konungens hov­förvaltning.

Det är allt från en exklusiv Ferrari till en Porsche 911 från 1973.

Flera av bilarna är avställda och har körförbud. Men av dem som är i trafik är det tre bilar som bryter mot trafikbestämmelserna.

”Sätter sig över lagen”

Totalt har de dragit på sig 15 parkeringsböter till en total­kostnad av 12 550 kronor det senaste året.

– Kungafamiljen borde föregå med gott exempel. Nu känns det som att de systematiskt sätter sig över lagen, säger Peter Pedersen, (V) ledamot i trafikutskottet.

Bilarna körs privat

Främst är det bilarna som ägs av Konungens hovförvaltning som syndar i trafiken. Det är bilar som används för officiella uppdrag, men som kungafamiljen även kör privat.

De två bilarna som är värst är en mörkbrun Lexus och en brun Volvo XC60.

Tillsammans har de stått för 14 av de 15 parkeringsböterna.

Bland annat har de kört upp och parkerat på gångbanor, stannat för nära övergångsställen och parkerat mot färdriktningen.

Majoriteten av överträdelserna har skett på Stockholms mest exklusiva adresser på Östermalm, men hovet har även brutit mot reglerna på Strandpromenaden i Båstad.

– Det är olämpligt att våra skattepengar går till att betala för kungahusets misstag. Jag tror att de flesta blir upprörda över att de agerar så här nonchalant, säger Peter Pedersen.

”Inte så dramatiskt”

Mertil Melin, hovstall­mästare och chef över kungahusets bilar, säger att deras policy är tydlig.

– Vi betalar alltid våra böter. Och med tanke på hur mycket vi kör så tycker jag inte att det här är så dramatiskt. Men jag försöker alltid påpeka att trafikreglerna gäller för alla.

Vilka är det som har fått böterna?

– Det vill jag inte gå in på. Men våra anställda chaufförer kör huvuddelen av milen varje år och ibland lånar kungafamiljen bilarna.

FAKTA

Så här har hovet kört sina bilar

2000 I april kör kungen i minst 140 kilometer i timmen i sin blå Ferrari för att hinna i tid för att hämta kungabarnen på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

2003 I juni kör prinsessan Madeleine olagligt 300 meter på en gågata i centrala Stockholm.

2004 I april kör kungen, enligt vittnen, i 150–160 kilometer i timmen i sin gula Porsche 911, på motorvägen mellan Karlskoga och Stockholm.

2004 I december avslöjar Aftonbladet att Carl Philip har fått 19 parkeringsböter under elva månader. Madeleine har dragit på sig sex böter med sin nya Lexus RX300.

2005 I februari kör prinsessan Madeleine rätt in i en färdtjänsttaxi som stannat vid en rondell. Den 85-åriga kvinnan i passagerar­sätet slår huvudet i vindrutan.

2005 I augusti krockar kungen med sin bil i Norrköping. Han kör in i bakänden på bilen framför när den bromsar för en cyklist. Ingen skadas. Polisen uppger att kungen höll för litet avstånd till bilen. Efteråt ifrågasätter flera politiker kungens immunitet.

2007 I maj avslöjar Aftonbladet att prinsessan Madeleine fått fyra parkeringsböter till en totalkostnad av 2 700 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM